İçindekiler
STEFAN ZWEIG – SAHAF MENDEL
Kitap Yorumu Ve Tanıtımı
İki novella ve sondaki kısa öyküden oluşan kitapta, ortak izlek, karakterlerin kendilerine ait tutkuları olması ve bu tutkuya safiyane bağlılıklarıdır. Bunun yanı sıra novellalarda değişen dünya düzeni ve bu düzenin değer yargılarında yol açtığı tahribatlar vurgulanır.
Kitap Mendel ya da Sahaf Mendel adıyla bilinen, kitap ticareti yapmak için işletme izni olmadığından Kafe Gluk adlı mekanı mesken tutmuş tüm ticaretini buradan yapan bir kitapçıdır. Fakat o sıradan kitapçının ötesinde bir kitap antikacısı, belleğinde kitap künyesi taşıyan muazzam bir bibliyografya mucizesidir. Ulaşılamayan kitaplar onda bulunur, bu nedenle kitapla yolu kesişen herkes gözünde ortak bir ışıltıyla Mendel’i tanır.
Her tutkulu insan gibi Mendel’e bu başarıyı sağlayan da odaklanması, kitap dışında tüm dünyaya gözünü kapatması çevresine sağırlaşması, kitaptan özge mutluluğu hiçbir şeyde bulmayışıdır. Öyle ki patlak veren bir savaşı dahi fark etmeyişi artık son noktadır.
Başlangıçta muazzam bir hafızayı sağlayan bu kopuş aynı zamanda Mendel’in trajik sonudur. Anlatıcı Mendel’in hüzünlü hikayesini aktarırken yanı başımızda unutmanın, unutulmanın, dünya üzerindeki faniliğin hüznü çöreklenir.
“Görülmeyen Koleksiyon” ise bir başka körleşmenin tutku kamaşmasının hikayesidir.
Tüm ömrünü ve varlığını değerli parçalar almaya adamış bir koleksiyoner üzerinden, savaş sonrası borçlanmış Almanya’nın hiperenflasyon sonucu iyice değişen ekonomik dengeleri ve topluma yansımaları işlenir. Koleksiyoner, tutkusuna o kadar bağlıdır ki karısı’nın ve çocuklarının ekonomik çıkmazlarına ve savaştaki yıkımlarına kendi karanlık dünyası kadar kördür. Bu iki hüzünlü hikayeden sonra Anton’un ütopik dünyasında soluk aldıran, alırken düşündüren gerçek erdemin altını çizdirtten bir gerçek hikaye ile buluşuruz.
Para yerine güven ve iyilik biriktirerek küçük bir servet sahibi olan ve ekonomik sistem kuran Anton, yazarın ifadesiyle ‘manevi dünyamıza katkı sağlayan’ bir sembole dönüşür.
Keyifli okumalar dileriz…
► Hazırlayan: k.i.t.a.p_g
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Zweig bu derlemede yer alan iki novellasında kitaplara, edebiyata ve sanata bağlılıklarını saplantı haline getirmiş insanların hikâyelerini anlatır. Her iki yapıtın da arka planında I. Dünya Savaşı, değişen kültürel hayat, yozlaşmış Avrupa, ekonomik bunalım ve yoksunluklar vardır. Ancak Zweig’ın karakterleri bütün dikkatlerini öyle mutlak bir coşkunlukla kendi ilgi alanlarına yöneltmişlerdir ki savaşın ve vahim sonuçlarının farkına bile varmazlar. Sahaf Mendel, eşsiz belleği ve bilgisiyle Viyanalı entelektüellerin gözbebeği sahaf Jakob Mendel’in trajik hikâyesidir.
Sadece kitapların dünyasında var olabilen bu adamın başına savaş sırasında talihsiz bir olay gelir. Sonrasında ne Mendel eski Mendel’dir artık ne de Viyana eski Viyana. Görülmeyen Koleksiyon’da, Zweig bizi hiperenflasyonun hüküm sürdüğü 1920’lerin Almanya’sına götürür. Yeni zenginlerin sanat eserlerine gösterdiği yoğun ilgi yüzünden dükkânı tamtakır kalan saygın bir antikacı, sanat koleksiyonundan birkaç değerli parçayı ucuza kapatmak umuduyla eski bir müşterisini ziyaret eder. Ancak hiç beklemediği bir tabloyla karşılaşır. Unutulmayacak Bir İnsan ise yazarın mutlu yaşamın formülünün servet yerine dost biriktirmek olduğuna işaret ettiği, yüreklerimizi ısıtan bir öyküsüdür.
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
Stefan Zweig, 28 Kasım 1881’de Viyana’da doğdu; 23 Şubat 1942’de Petrópolis’te öldü. Avusturyalı bir yazardı. Zweig’in özveri temel olarak çok sayıda kısa öykü ve tarihsel öykü de dahil olmak üzere nesir yazılarına ağırlık verdi. Zweig’in en tanınmış eserlerinden biri, bir Gestapo mahkûmunun yaşadığı psikolojik uçurumu etkileyici bir şekilde tasvir eden Satranç romanıdır. Büyük ölçüde Avrupa dışında yaratılan eseri bu nedenle bir sürgün edebiyatı biçimi olarak tanımlanabilir. Ancak yazarın bireysel yazıları kesinlikle İzlenimciliğe atanabilir. Stefan Zweig, 19. yüzyılın 20 ve 30’larında zamanının en başarılı yazarlarından biri olarak kabul edildi.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!