Kitap Okuma Alışkanlığını Kazanmak İçin Tavsiyeler

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI KAZANMAK İÇİN TAVSİYELER

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Tavsiyeler, konu başlığı altında ki yazımızı sizler için araştırdık. Artık kitap okuma alışkanlığı edinmek fazlasıyla önemli olmuştur. Birçok insan, kitap okumayı sıkıldıkları zaman boş zamanlarını doldurmak için kullanıyor. Boş zamanı olmayan kişilerde bu alışkanlığı kazanmak mümkün olmamaktadır. Hatta sorgulama yetenekleri ve eleştirel düşünme teknikleri gelişmiyor. Durum böyle olunca da kitap okuma alışkanlıklarını edinemiyorlar. Sesli Kitap Arşivi olarak, kitap okuma alışkanlığını kazanmanız için siz okuyucularımıza bazı tavsiyelerde bulunduk. Bu tavsiyelere geçmeden önce sitemizde bulunan Sesli Kitap özelliğimizden de en sevilen kitapları dinleyerek de öğrenebilirsiniz.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?

Doğru Kitap Tercihi:

Çoğu kişilerin yaptığı en önemli yanlışlardan biri de kitabı sırf popüler olduğu için okumaya çalışmaktır. Böyle size hitap etmeyen kitapları sırf herkes okuyor diye okumaya başlarsanız kitap okumaktan soğursunuz. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için ilk olarak bunu yapmaktan vazgeçmelisiniz.

İnce Kitaplardan Başlamak:

İlk olarak Oğuz Atay – Tutunamayanlar kitabını okumaya başlarsanız bir daha asla kitap okumak istemezsiniz. Bunu spora daha yeni başlamış bir insan örneğine benzetebiliriz. Hiçbir antrenmanınız yokken ağırlık kaldıramayacağınız gibi sizler de o kitabı bitiremezsiniz. Daha yeni kitap okumaya başlıyorsanız ilk önce ince kitaplardan başlamalısınız.

Çantada Kitap Taşımak:

Bitmek bilmeyen otobüs yolculukları, uzun ders araları ve banka sıraları gibi uzun bekleyişlerin olduğu zamanlarda kitap okumak bir fırsattır. Bunalıma sürükleyen bekleyişleri kitap okuyarak eğlenceli hale getirebilirsiniz. Belli bir süre sonra kitaba odaklanmış ve bitmeyen otobüs yolculuğunuz bitmiş sıranız da gelmiş olacaktır.

Sayfa Sayısı Belirleme Yöntemi:

Birçok kişi kitap okuma alışkanlığını edinebilmek için belli başlı sayılar söyleyerek kendine bir sınır belirliyor. Hâlbuki bu sayılar, kişiden kişiye farklıdır. Mesela öğrencilere 100 sayfa kuralı belirleniyor. Bu kural, maalesef ki öğrencilerde hiçbir işe yaramıyor. Çünkü okuma alışkanlığı kazanamamış kişi pek ilgisini çekmeyen bu kitabı bitirmek mecburiyetinde kalıyor. Sizi etkilemeyen, ilginizi çekmeyen kitapları okumak zorunda değilsiniz.

Kararlı Olmak:

Belki bu yazımızı okuduktan sonra düzenli bir şekilde kitap okumaya karar vermiş olabilirsiniz. Önemli olan nokta, bu verdiğiniz kararı sonuna kadar uygulayabilmektir. Sırf kitap okumak için değil de kendiniz geliştirmek adına okursanız daha çok keyif alırsınız. Kararlılığınızı sürdürebilmek için kendinize süre koyabilirsiniz.

Dakika Kuralı Koymak:

Kararlılığınızı devam ettirmek için kendinize dakika kuralı koyarak sağlamlaştırabilirsiniz. Altını çiziyoruz dakika kuralı, saat kuralı değil. 2 saat kitap okuyacağım mutlaka 2 saat sürmeli diyerek kendinize işkence etmiş olursunuz. 15 dakika okuyacağım diyerek başlayıp git gide arttırabilirsiniz hem böylelikle de kitap okumak gözünüzde büyümemiş olacaktır.

Kitapların Listesini Oluşturmak:

Kendinize bir defter ya da ajanda oluşturmalısınız. Bu defterin içerisine, okuyacağınız kitapları ve sayfa sayılarını yazarak belirli bir grafik oluşturabilirsiniz. Zamanla okumaya başladıklarınızı bir tarafa, okuduklarınızı bir tarafa not edebilirsiniz. Bu işlem size kitap okuma alışkanlığını elbette kazandıracaktır.

Kitap Kulüplerine Kaydolmak:

Pek çok okulda kitap okuma organizasyonları tertip ediliyor. Genellikle de edebiyat kulüplerinde düzenli bir şekilde öğrenciler toplanıp kitap okuma günü yapmaktadırlar. Buna benzer kulüplere katılarak siz de kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Okul Kütüphanelerine Gitmek:

Okumaya yeni başlayacağınız aşamalarda kitaplarınızı kütüphaneden alarak başlayabilirsiniz. Hem böylelikle de ücretsiz bir şekilde kitap okumuş olursunuz. Bir kitabı beğenmezseniz de geri bırakıp başka bir kitapla değiştirebilirsiniz bu uygulama size kitap okuma alışkanlığını kazandıracaktır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!