İçindekiler
GÖRME ENGELLİLER NASIL KİTAP OKUR?
Görme Engelliler Nasıl Kitap Okur? Adlı yazımızda bugün sizlere görme engelliler için yapılan bazı gelişmelerden söz edeceğiz. Doğuştan veya sonradan olan nedenlerden dolayı tıbbi olarak iyileşmeyecek şekilde görmesini yitiren kişilere ‘’görme engelli’’ diyoruz. Sesli Kitap Arşivi olarak okuyucularımız için görme engellilerin nasıl kitap okuduklarını araştırdık. Dilerseniz yazımıza geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitap özelliğinden de yararlanabilirsiniz.
Sesli kitap, anlatıcı tarafından yüksek bir ses tonuyla okunan basılı kitabın dijital olarak kaydedilmiş halidir. Anlatıcı; yazar ya da aktör olabilir. Genellikle kayıt, özel ses efektleri yapılarak geliştirilen bir anlatıcı tarafından seslendirilir. Nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturan görme engelliler için bugüne kadar pek çok proje hazırlanmıştır. Bu hazırlanan projelerle beraber görme engelliler istediği kitabı okur hale gelmişlerdir. Bir görme engellinin nasıl kitap okuduğuna yanıt verecek olursak çok eskilere gidebiliriz. Görme engellilerin okuryazar olmalarını sağlayan kabartma yazısından söz edelim.
Kabartma Yazı Sistemi Nedir?
Kabartma, noktaların kartonun üzerine basılmasıyla meydana gelen yazı sistemidir. Görme engelli bireylerin noktaları parmaklarıyla algılayarak kitabı okuyabilmelerine yardımcı olur.1829 tarihinde Louis Braille tarafından keşfedilen çok eski bir yöntemdir. Bu yöntemle birlikte görme engelliler geçmişten bugüne kadar okumayı ve yazmayı öğrenmişlerdir. Şimdiki döneme bakıldığında ise, gelişen teknoloji ve üst düzey sistemler sayesinde görme engellilerin erişebilmesi çok kolay hale gelmiştir.
Görme Engelli Kişi Kitaplara Nereden Erişim Sağlar?
Görme engelli bireylerin telefon uygulamalarına erişimi ses ve ekran okuma özelliğinden yapılmaktadır. Bireyler sesli kitap ve buna benzer uygulamalar ile kitapları dinleyerek öğrenebilirler. Uygulamalar haricinde gönüllü okuyucu olarak da görme engellilerin kitap okuyabilmesini sağlayan kurumlar da bulunmaktadır. Kitaplara görme engelli bireylerin erişebilmesi için kitapları stüdyo içinde seslendirip kaydedebilirsiniz. Bu kişiler gönüllü okuyuculuk, bilgisayarlarda ve telefonlarda yer alan sesli kitap uygulamaları sayesinde rahatlıkla kitap okuyabilmektedirler. Görme engellilerin yaşamını kolay hale getiren bu tür projeler hakkında farkındalık yaratmalı ve bilinçli bir toplum olmayı amaçlıyoruz.
Görme Engellilere Yardımcı Teknoloji Araçları
Sesi yazıya, yazıyı da sese çeviren araç gereçler,
Tabletleri bilgisayarlar ve ses kayıt araçları,
Sesleri düzenleyen, ayırt edilmesini sağlayan araçlar.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!