En İyi Hızlı Okuma Teknikleri

EN İYİ HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

En İyi Hızlı Okuma Teknikleri, çoğumuzun merak ettiği konulardan biridir. Hızlı okuma, özellikle kariyer ve kişisel gelişiminiz bakımından oldukça önemli bir yetenektir. Hızlı okurken aynı zamanda da anlamak çok daha önemlidir. Hem hızlı okumak hem de okuduklarınızı anlayarak verimliliğinizi geliştirmek için en iyi okuma tekniklerini Sesli Kitap Arşivi olarak hazırladık. Sizler için hazırladığımız yazıya geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitap kategorisinden de en sevdiğiniz yazarların eserlerini dinleyebilirsiniz.

1) İŞARETLEME

Okurken parmaklarınızı kullanmak daha hızlı okumanızı sağlayacaktır. Bu yöntem çok eski ve kalıcı bir tekniktir. İşaretçi tekniği, işaret parmağını veya işaretçiyi okuma boyunca cümlenin altında gezdirmeyi gerektirir. Bu teknik odağınızı ve hızınızı arttırmaktadır. Parmağınızı hareket ettirerek satırlar arasında dolaşmanız beyninize sinyaller göndererek yalnızca göze değil hareketlere de odaklanmanızı sağlar.

2) TARAMA VE ÖN HAZIRLIK

Bu kitabın en az okunan kısımlarından biti terimler kısmıdır. Terimler kısmı kitapta karşılaşacağınız sık kullanılan kelimelerin anlamlarını içerdiği için fazlasıyla önemlidir. Okumaya başlamadan önce terimleri taramanız, okurken anlam bütünlüğü sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tarama ve ön hazırlık teknikleri okumayı düşündüğünüz şeyin ana düşüncesini bulmanıza kolaylık sağlamakla kalmaz okuma hızınızı da arttırır.

3) ÖN ARAŞTIRMA SÜRECİ

Kitaba başlamadan önce kitabın ne anlattığını araştırmak, kitabı okurken anlama hızınızı da etkileyecektir. Önsöz ve arka kapak sözlerini kesinlikle okumalısınız. Hatta internette ufak çaplı bir araştırma yapabilirsiniz. Kitabın konusunun ne olduğunu anlamak sizin işinizi çok daha kolaylaştıracaktır.

4) KELİME GRUPLARINI OKUMAK

Kelime gruplarını okumak, okuma hızınızı arttırırken aynı zamanda da anlam bütünlüğü sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca öğrenmesi en fazla zaman alan okuma yöntemlerinden biridir. İsminden de anlayacağınız üzere teknik, tek tek okumanızı değil kelime gruplarını okumanızı öğretir. Bunun amacı da okurken gözlerinizin yaptığı ani duraklamayı önlemektir.

5) SESLİ BİR ŞEKİLDE OKUMA YAPMAYIN

Sesli okuma yapmak, sınava çalışırken yapılan en sık yöntemlerden biridir. Aslında kısa süreli sizi başarıya götürse de sesli okuma uzun sürede başarılı bir yöntem değildir. Okumak gözünüzle yaptığınız bir eylemdir bu sebeple sesli okumak hem hızınızı hem de anlama odağınızı azaltacaktır.

Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!