SAHAF NEDİR? SAHAFLARDA NELER SATILIR?
Sahaflık Nedir? Sahaflarda Neler Satılır? Sorularına cevap niteliğinde olan bu yazımızı siz değerli okuyucularımız için derledik. Sahaflık, bir meslek mi yoksa bir sanat dalı mı diye bilinmezliğe sürüklenen ama değerini kaybederek bugünlere gelen bir alandır. Özlediğimiz sahaf kokularını yeniden almak ümidiyle; Sesli Kitap Arşivi olarak sahafların önemini, nasıl ortaya çıktığını sizler için araştırdık. İsterseniz yazımıza geçmeden önce sitemizde bulunan Sesli Kitap kategorisini seçerek istediğiniz kitapları dinleyebilirsiniz.
İkinci el kitapların alınıp satıldığı kitapçılara sahaf adını veriyoruz. Bu kelime Osmanlıca yazılmış metinlerde sahhaf biçiminde de yazılmaktadır. Osmanlı Devleti’nin ilk zamanlarından beri süren sahaflık, en eski ve özel mesleklerden biridir. Çok zor bulunan kitaplar genellikle sahaflarda aranmaktadır. Sahaflar, eski kitapları toplar ve satar. Artık basımı olmayan kitapları almak için gidebileceğiniz en iyi adres sahaflardır. Sahaflar kitaplarla ayrı bağı olan insanların kurduğu dükkânlardır. Bu insanların kitaplarla özel bir ilişkileri vardır. Eski kitapları almaktan zevk aldıkları gibi eski kütüphaneleri de satın alırlar. Böylelikle çok nadir bulunan ve basımı durdurulan kitapları sevenleriyle kavuşturmuş olurlar.
Sahaflarda Neler Satılır?
Sahaflarda en çok kitap satılır ama kitap dışında da başka kültürel ürünler de satılmaktadır bunlar:
Resim ve fotoğraf koleksiyonları
Hat koleksiyonları
Eski pul koleksiyonları
Saydığımız ürünler sahaflarda bulunabilecekler arasında yer almaktadır. Fakat altını çizmek gerekirse sahaflarda en çok kitap satılır. Kitapseverler için harika bir yer olan sahaflar artık eskisi kadar önemsenmemektedir.
Beyazıt’ta bulunan Sahaflar Çarşısı, belki de sahaf denilince ilk akla gelen yerlerden biridir. Bu çarşıda birbirinden özel pek çok sahaf, farklı eserleriyle okurlarını mesh eder. Sadece kitap almak için değil, sahafları gezmek için gidenlerin sayısı bile oldukça fazladır.
Bir Sahaf Kültürü Var Mıdır?
Tabi ki de bir sahaf kültürü vardır. Ve bu kültür soydan soya aktarılmıştır. Sahaf sahipleri normal kitap sahipleri gibi değillerdir. İmzalı ve kıymetli kitapları, kitapseverlere özel olarak da iletebilirler. Bu insanlar kitap konusunda oldukça hassaslardır. Günümüzde eski kitap satan her dükkân sahaf sanılmaktadır ama bu yanlıştır. Sahaf eski ve nadir bulunan kitapları satmaktadır. Bunu kültürler arası bir iş haline getirmiştir. Fakat eski kitapları satan dükkânların bu şekilde bir kültürü olmamaktadır.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!