Nikolay Gogol – Taras Bulba

NİKOLAY GOGOL – TARAS BULBA

Sesli Kitap Açıklaması

Ölü Canlar, Bir Delinin Güncesi, Palto ve Müfettiş, “Rus edebiyatının babası” olarak kabul edilen Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün başyapıtlarındandır; ama Taras Bulba’nın bu büyük ustanın yapıtları arasında çok farklı ve özel bir yeri vardır.Güçlü ve yiğit Taras Bulba önderliğindeki Kazakların Polonyalılara karşı isyanını ve Taras Bulba’nın iki oğlunun yargılanışını konu edinen bu tarihsel öykü, Ukrayna’nın Kazak gelenekleri ve zengin halk kültürüyle beslenerek yetişen Gogol’ün, Ukrayna şarkılarının sevinç ve hüznüne duyduğu derin sevginin, Kazakların geçmişine duyduğu bağlılığın ürünüdür.
 
1835 yılında yayınlanan Mirgorod Öyküleri arasında yer alan Taras Bulba, aynı zamanda yazarın 19. yüzyıl Rusya’sının baskıcı ortamından geçmişe sığınışının bir ifadesidir. Nitekim, bu destansı öykünün kahramanı, Gogol’ün o çok iyi tanıdığımız bürokratlarından, delilerinden ve sahtekârlarından çok farklı bir karakterdir.
 
Seslendiren: Eren Aydın

Yazar Açıklaması

Nikolai Vasilievich Gogol, Ukrayna’da 31 Mart 1809 tarihinde dünyaya gelmiş Rus asıllı yazardır. 12 yaşında Nizhyn’de okula giden Gogol, burada ilk olarak yazarlık kariyerine şiir ve kısa öykülerle başlamıştır. Dünya edebiyatında ismini duyurduğu en önemli eseri Palto’dur.

Palto, dönemin devlet büyükleri tarafında büyük tepki alır. Gogol, Palto eserinde baskı altında kalan halkın yönettiği idarecileri eleştirmiştir. Kitap sonrası kendisi de büyük bir baskı altında kalır ve psikolojik sorunlar yaşar. Hatta Dostoyevski bu eser için “Hepimiz paltonun cebinden çıktık” demiştir.

1842 yılında yayımlanan “Ölü Canlar” ise eleştirmenler tarafından ilk ‘modern’ Rus romanı olarak görülür. Yine ünlü eserlerinden biri olan “Bir Delinin Hatıra Defteri” oyunlanlaştırılıp sahneye konulur.

Yıllar geçtikçe Gogol, kendi ruhunu arındırmaya verir kendini. Din adamlarının etkisi altına girer. Hatta Gogol, Ölü Canlar’ın 1842 yılında yayınlanan ilk cildinin ardından ikinci cildini yazmaya başlar. Bitirdiğinde ise bir rahipten etkilenerek yazdıklarını yakar. Ve ikinci cilt yayımlanmaz. Arta kalanlar toplanır. Piyasaya sürülür. Nikolay Gogol, bu olaydan tam 10 gün sonra yani 4 Mart 1852 tarihinde, 42 yaşında hayata gözlerini yumar.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir