ANTİGONE
| RADYO TİYATROSU |
Radyo Tiyatrosu Açıklaması
Radyo Tiyatrosu, Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırılmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir.Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir iç yapı görülür.Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles’in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhis Kadınları, Philoktetes, Oidipus Kolonos’ta günümüze ulaşabilmiştir. Sophokles’in tüm eserleri Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde yayımlanacaktır.
Yapım: TRT
Tür: Tiyatral, Dram,
Menşei: Yabancı
Yazan: Sophokles
Çeviren & Radyoya Uygulayan: Güngör Dilmen
Reji: Yıldız Kenter
Efekt: Erhan Mesutoğlu
Seslendirme
Anlatan: Işık Öner
Antigone: Candan İsen
Ismene: Gülsen Tuncer
Creon: Şükran Güngör
Birinci Nöbetçi: Salih Sarıkaya
İkinci Nöbetçi: Mehmet Birkiye
Koro Başı: Kemal Bekir
Tieresias: Nüvit Özdoğru
Haemon: Uğur Say
Haberci: Ersin Sanver
Eurydice: Güler Kıpçak Ökten
En Sevilen Radyo Tiyatrolarını Hemen Şimdi Dinleyin!
Yazar Açıklaması
Sophokles, (MÖ 496 – MÖ 406) Atina dışında Kolonos’ta doğmuştur. Birçok resmi ve askeri görevlerde bulunmuştur. 441’de birliğe bağlı site devletlerine katkıları yöneten Kolegiumun üyesiydi.
Sophokles’in ilk birinciliği MÖ 468 yılındadır. İlk ödülünü Dionysia şenliğindeki tiyatro oyunu yarışmalarında almıştır. Uzun yaşamı boyunca eserler yazmaya devam etmiş, Filoktetes adlı oyununu 88 yaşında kendisi sahneye koymuştur.
MÖ 420 yılında Asklepios’un heykelini tapınağa yerleşinceye kadar evinde tutmuştur. Bu davranışı ile ölümünden sonra da Atinalılar tarafından onurlandırılmıştır. MÖ 413’te Peloponnesos Savaşı boyunca Sicilyadaki Atinalı kuvvetin yıkımına karşılık veren komutanlardan biri olmuştur.
Sophokles’in sahneye getirdiği yenilik korodakilerin sayısını 12’den 15’e çıkartmıştır. Sanat yapıtının temel koşutu site ilişkileri olmuştur. Yazarın eserlerinin bize en iyi ulaşanları MŞ 950’de Bizanstaki el yazmalarıdır.
Bu el yazmalarının yanında Sophokles’e ait olduğu kesin olmayan el yazmaları bulunmaktadır. Sophokles’in asıl dile getirmek istediği akıl üstü değerlerin geçerliliğini kanıtlamak için kendi üstün aklını ortaya koymasıdır.
Radyo Tiyatrosu
Sesli Kitap Arşivi olarak amacımız; radyo yayınlarını dinleyiciye tiyatro izliyormuş hissi yaratmak. Bu sayede dinleyici kitlesinin düşünce ve kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Sadece sesli olarak oyunların sunulduğu Radyo Tiyatrosu kategorisinde arkadan gelen efektlerle tiyatronun adeta birebir canlı ortamını sağlayıp kişilerle olumlu ilişkiler sağlama gayesindeyiz.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın.