ANTON ÇEHOV – KÖYLÜLER
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Rus edebiyatında olduğu kadar dünya edebiyatı içinde de çok güzel bir yer tutan Anton Çehov, Türkiye’de de en çok okunan yazarlarda biridir. Özellikle öykü sanatının bu sarsılmaz adamı, hem kısa öykülerinde hem uzun öykülerinde insanın içine işleyen bir canlı anlatıma sahiptir. “Köylüler” onun uzun öykülerinden biridir. Moskova’da çalışırken aniden hastalanması sonucunda köyüne dönen Nikolay Çikildeyev’in köy atmosferi içindeki yaşamı, buradaki ilişkiler olağanüstü bir edebi tad içerisinde seyreder. “Köylüler” den başka, altı kısa öykü daha yer almaktadır bu katapta. (Arka Kapaktan)
Kitaptan Kısaca
Moskova’da îslâv Pazarı otelinde uşak olarak ça lisan Nikolay Çikildeyev hastalanmıştı. Ayakları uyuşuyordu, yürüyüşü değişmişti. Öyle ki, bir gün koridordan geçerken ayağı sürçmüş, üzerinde bezelyeli jambon bulunan tepsiyle birlikte yere yuvarlanmıştı, işini bırakması gerekmişti. Karısının, kendisinin ne kadar parası varsa hepsini doktorlara harcadı; yiyecek için elinde bir şey kalmadı, işsizlikten canı sıkılmaya başladı, köye, evine gitmesi gerektiğine karar verdi. Evde hastalık daha kolay atlatılabilirdi, evde yaşamak daha ucuz.
Boşuna dememişler: Evde duvarların bile yardımı olur, diye. Akşama doğru köyü Jukovo’ya vardı. Çocukluk anılarında yaşattığı baba ocağı aydınlık, rahat, sakin bir yer olarak canlandı. Şimdi izbaya1 girince bayağı ürkmüştü: Öyle karanlık, basık ve pisti ki. Kendisiyle birlikte gelen karısı Olga, kızı Şaşa, neredeyse izbanın yarısını kaplayan l îzba : Köy evi, izbe. isten, sinekten kararmış kirli, büyük ocağa şaşkın şaşkın bakıyorlardı. Ne kadar da çok sinek vardı! Ocak iğrilmiş, duvarlardaki kirişler yana yatmıştı1, izba neredeyse çökecek gibiydi. Öndeki köşede kutsal resmin yanma şişe etiketleri, gazete kesikleri yapıştırılmıştı: Bunlar resim yerini tutuyordu. Yoksul uk, yoksul uk! Büyüklerden evde kimse yoktu; hepsi ekin biçmeye gitmiş ti. Ocağın başında sekiz yaşlarında, açık kumral başlı, kirli, ilgisiz bir kız çocuğu oturuyordu. İçeri girenlere başım çevirip bakmadı bile.
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
Anton Çehov, 1860’ta Rusya’da doğdu, 1904’te Almanya’da öldü. Rus tiyatro yazınının ve modern kısa öykünün büyük ustalarından biri sayılan ünlü yazar, 1880’li yıllarda Moskova Üniversitesi’nde tıp eğitimi görürken, dönemin mizah dergilerinde ve gazetelerinde öykü ve kısa anlatılarını yayımlamaya başladı. Tiyatroda ilk başarısını İvanov’la elde eden Çehov, 1890’ların başından itibaren girdiği olgunluk dönemi sürecinde Martı, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi gibi önemli tiyatro yapıtlarına imza attı; edebiyat alanında kısa öykü türünün gelişimine katkıda bulunan yapıtlarını çeşitli ciltlerde topladı. Türkçede, Çehov’un oyun ve öykülerini içeren çok sayıda derleme yayımlanmıştır.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!