Lev Tolstoy – Kreutzer Sonat

LEV TOLSTOY – KREUTZER SONAT

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Kreutzer (Kroyçer) Sonat eseri bir tren yolculuğu ile başlar. Âdemoğlunun ruhunun derinliklerinde uyuyan kaba güce, olumsuz tutum, hasetlik hatta acizliğe uzanır. Yayımlandığı dönemde kitap, büyük yankılara ardından da olaylara neden olmuştur. Önce Rusya’da sonrasında ise Amerika Birleşik Devletleri’nde dağıtımı engellenmiş, yasaklanmıştır. Pozdnişev’in öyküsü, Lev Tolstoy’un yaşadığı dönemin ahlak anlayışının ve kadın erkek ilişkilerindeki değerlerin değişmesiyle yaşanan sancıların bir panoraması niteliğindedir. Trende yolcular arasında başlayan sohbette, kitabın başkahramanı Pozdnişev nasıl olup da çöktüğünü, bezginleştiğini anlatır.

Gençliğinde sefih bir hayat sürmüş olan Pozdnişev’in, kadın ile erkek arasındaki onulmaz farkları keşfetmesi ve karısıyla arasında gittikçe açılan uçurum, onu her geçen gün dönüşü olmayan bir yola sokar. Karısının onu bir müzisyenle aldattığından kuşkulandığındaysa ruhunun derinlerinde yatan şiddet açığa çıkacaktır. Kadın erkek ilişkilerinde kişinin kendine saygısı ve erdemin önemine inanan Tolstoy, Beethoven’in müziğini eksene alarak yazdığı bu eserinde Tolstoyculuğun temel taşlarını ortaya koyar; erdemsizliğin insanoğlunu ne gibi çıkmazlara sürüklediğine işaret etmeye çalışır.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar: Lev Nikolayeviç Tolstoy
Yayınevi: Can Yayınları

Yazar Açıklaması

Lev Tolstoy, 1828 yılında Rusya’da doğdu. Varlıklı bir ailenin tek oğluydu. Çocuk yaşta anne ve babası öldüğü için, akrabaları tarafından büyütüldü. 16 yaşında Rusya’daki Kazan Üniversitesi’ne girdi ama bir süre sonra, resmi eğitime duyduğu tepki nedeniyle oradan ayrıldı ve topraklarını yöneterek kendi kendini eğitmeye karar verdi. 1862 yılında Sofya Andreyevna Bers ile evlendi, on üç çocuğu oldu. Lev TolstoyShakespeare’den sonra dünya dillerine en çok tercümesi yapılan yazardır. Yirminci yüzyılın en önemli ahlakçı yazarlarından Lev Tolstoy, 1910 yılında, ıssız bir tren istasyonunda, zatürreden öldü.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir