Dünyanın En İyi 10 İstihbarat Servisleri

DÜNYANIN EN İYİ 10 İSTİHBARAT SERVİSLERİ

Dünyanın En İyi 10 İstihbarat Servisleri ve İstihbarat teşkilatları, olası iç ve dış tehditlere karşı ilk savunma hattıdır. İstihbarat toplamak, casusluğun çeşitli biçimlerini yürütmek, ulusal güvenlik meseleleri söz konusu olduğunda hükümete tavsiyelerde bulunmak, sahte bilgiler yaymak ve hatta bazı kuruluşlar söz konusu olduğunda suikastlar düzenlemekle görevlendirildiler.

Ancak bazı istihbarat teşkilatları diğerlerinden daha iyidir. Bu ajanslar, sorunlarla hızlı bir şekilde başa çıkma konusundaki kararlılığa dayalı olacak. İşte dünyanın en iyi 10 istihbarat teşkilatı. Burada listelenen istihbarat kurumlarının neredeyse tamamı esas olarak dış tehditlerle ilgileniyor, bu nedenle Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Federal Güvenlik Servisi (FSB) gibi kurumları görmeyi beklemeyin. Sesli Kitap Arşivi olarak 2020’de Dünya’nın en iyi istihbarat servislerini sizler için listeledik.

Çin İstihbarat Servisi (MSS)

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) 1983 yılında kurulan Devlet Güvenlik Bakanlığı, Çin’in güvenlik teşkilatı ve istihbarat teşkilatıdır. Merkezi Pekin’dedir ve karşı istihbarat bölümü ve sosyal araştırma bölümü dahil olmak üzere 17 bilinen büro veya bölümü vardır. MSS, Çin’de internetin sansürlenmesinde, nüfusu dış dünyadan kesmede ve hükümetin Çin halkını neyin etkilediğini kontrol etmesine izin vermede merkezi bir rol oynuyor. Teşkilat ayrıca, iç muhalefeti ve vatandaşların iktidardaki Komünist Partiye karşı isyan etmesine neden olabilecek her şeyi ele almaktan da sorumludur. Çin telekomünikasyon devi Huawei, ajansın dünyanın dört bir yanından istihbarat toplamasına yardım etmede baş şüpheli olduğu için MSS, ekonomik casuslukla yoğun bir şekilde ilgileniyor. Hem Çin içinde hem de dışında 100.000’den fazla istihbarat personeli ile MSS, özellikle ulusal güvenlik açısından üzerine düşen rolü etkili bir şekilde oynayabildi.

Avustralya Gizli İstihbarat Servisi (ASIS)

Merkezi Canberra’da bulunan Avustralya Gizli İstihbarat Servisi, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın Down Under muadilidir. Esas olarak uluslararası veya yabancı istihbaratla ilgilenir ve genellikle dünyadaki diğer benzer kurumlarla koordinasyon sağlar. ASIS 1952’de kuruldu, ancak halk 1972’de Avustralya’daki tabloid gazetesi The Daily Telegraph’ın ajansı ifşa edene kadar varlığından habersiz kaldı. Çünkü bir ülkede uzaktan tartışmalı herhangi bir şeye pislik atmak için her zaman magazinlere güvenebilirsiniz. Diğer birçok istihbarat teşkilatı gibi ASIS de geçmişte bir dizi olaya karışmıştır. En dikkate değer olanlardan biri yaklaşık otuz yıl önce Papua Yeni Gine’deydi. İddiaya göre ASIS, ülkedeki bağımsızlık hareketlerini bastırmaya çalışıyor. Teşkilat, aylar önce çekilme emri almasına rağmen, Eylül 1973 Şili darbesine de karışmıştı.

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi (CSIS)

Kanada, dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Ülkeyi güvende tutmak için verilen kredinin çoğu, Kanada’daki ana istihbarat teşkilatı olan Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi‘ne gidiyor.

CSIS, Kanada’nın ulusal güvenliğiyle ilgili her şeyi yönetir. Görevler arasında istihbarat toplamak, gizli operasyonlar yürütmek ve potansiyel güvenlik tehditleri konusunda hükümete tavsiyelerde bulunmak yer alıyor. CSIS ayrıca Kanada’nın ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki bir istihbarat ittifakı olan Five Eyes’taki temsilcisidir. Beş Göz, yöntemleri nedeniyle uzun süredir kamuoyu tarafından incelenmesine rağmen, tarihin en kapsamlı casusluk ittifaklarından biri olarak kabul ediliyor. Ottawa, Ontario merkezli CSIS, dünyanın dört bir yanından bilgi toplar ve Kanada ve vatandaşları için tehdit oluşturabilecek her şeyi ayıklar. Bununla birlikte, ajans, ulusal güvenlik adına faaliyetlerini yürütmek söz konusu olduğunda çok agresif olduğu için biraz üne sahiptir.

Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE)

Fransız Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın Fransa’daki karşılığıdır. İç işleri ile ilgilenen İç Güvenlik Genel Müdürlüğü ile esas olarak yabancı istihbarat ve konularla ilgilenir. DGSE, insan istihbarat operasyonlarının yürütülmesi ve istihbarat operasyonlarının sinyallenmesi dahil olmak üzere, ulusal güvenlikle ilgili tüm faaliyet ve operasyonları yürütür. Ancak neredeyse tüm acente operasyonları gizli tutulmakta ve halkın gözünden uzak tutulmaktadır. Ajansın geçmiş ve devam eden operasyonları hakkında pek bir şey bilinmiyor.

DGSE, 1990’larda Ruanda İç Savaşı sırasında önemli bir rol oynadı. Teşkilatın görevi, savaşın son aşamalarında Fransızların katılımının artması için zemin hazırlayan yanlış bilgileri yaymaktı. DGSE, Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ile Kosova Kurtuluş Ordusu arasındaki Kosova Savaşı sırasında da rol aldı.

Araştırma ve Çözümleme Kanadı (RAW)

Hindistan’ın yabancı istihbarat teşkilatı, muhtemelen dünyadaki tüm istihbarat teşkilatları arasında en az göze çarpan isme sahip. Yabancılar bunun sadece bir sivil toplum örgütü olduğunu bile düşünebilir. Ancak ajans adına aldanmayın – Araştırma ve Analiz Kanadı dünyadaki en yetenekli kanatlardan biridir.

Özellikle yabancı istihbaratla ilgilenmek için 1968’de kurulan RAW, Hindistan’ı terör saldırılarına karşı korumada ve Hindistan’ı doğrudan etkileyebilecek diğer ülkelerdeki gelişmeleri izlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, RAW son derece gizlidir. Faaliyetleri ve geçmiş operasyonları hakkında pek bir şey bilinmiyor ki bu iyi bir şey.

Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND)

Bundesnachrichtendienst veya Almanya Federal Haber Alma Servisi, Almanya’nın yabancı istihbarat teşkilatıdır. 1956’da kuruldu ve doğrudan Alman Şansölyeliği’ne bağlı. Ülkedeki tek denizaşırı istihbarat teşkilatı olarak hem askeri hem de sivil istihbarat toplamaktan sorumludur. BND, yurtdışından Alman çıkarlarına ve ulusal güvenliğe yönelik olası tüm tehditleri tespit etmekle görevlendirildi. Ajans, terörizm, nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahları, organize suç, uyuşturucu ve yasadışı insan kaçakçılığı ve yasadışı göç hakkında bilgi topluyor.

BND, bilgi toplamak için esas olarak telefon dinleme ve elektronik casusluğu kullanmasıyla biliniyor, bu taktik genellikle halk tarafından dikkatle inceleniyor. Diğer istihbarat teşkilatlarında olduğu gibi, BND’nin faaliyetlerinin ve operasyonlarının çoğu sınıflandırılmıştır. Ancak, ajansın büyük iletişim hatlarında gözleri ve kulakları olduğunu ve mahremiyete bakmaksızın konuşmaları kaydettiğini varsaymak muhtemelen güvenlidir.

En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!

Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA)

Merkezi İstihbarat Teşkilatı, ABD’nin dış istihbarat teşkilatıdır. Ülke içinde minimum bilgi toplama ile denizaşırı ülkelerden bilgi toplar. Özellikle Hollywood filmlerinde çok sayıda yer alması nedeniyle, dünyadaki en popüler ve kolayca tanınabilir istihbarat teşkilatıdır. CIA 1947’de kuruldu ve onu bu listedeki en eski istihbarat teşkilatlarından biri haline getirdi. Teşkilat, özellikle terörizm, nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahlarıyla ilgili olmak üzere ABD’yi tehdit edebilecek denizaşırı gelişmeleri izlemekle görevli. Teşkilat ayrıca karşı istihbarat ve siber savaşla da ilgileniyor. Bilgi toplamanın yanı sıra, CIA ayrıca gizli paramiliter operasyonlar yürütmektedir. Yine de, CIA’nın geçmişi, kamu tarafından bilinen geçmiş operasyonlara dayanan karışık bir çantadır. Teşkilat, yıllar boyunca sayısız skandala ve tartışmaya karıştı ve bu, dünyanın en iyi 10 istihbarat teşkilatı listemizde dördüncü sırada yer almasının başlıca nedeni.

Dış İstihbarat Servisi (SVR)

Dış İstihbarat Servisi, Rusya Federasyonu‘nun sivil dış istihbarat teşkilatıdır. KGB‘nin Birinci Baş Müdürlüğü’nün halefidir ve Rusya’nın askeri dış istihbarat teşkilatı Ana İstihbarat Müdürlüğü ile yakın işbirliği içinde çalışır. Rusya’nın birincil güvenlik kurumu olan Federal Güvenlik Servisi‘nin aksine, esas olarak iç işlerle ilgilenen SVR, ülke dışında istihbarat toplamaktan sorumludur. SVR, askeri ve ekonomik casusluk dahil olmak üzere çeşitli casusluk türlerini yürütmek ve yabancı ülkelerde elektronik gözetleme yapmakla görevlendirildi. Merkezi Moskova’nın Yasenevo Bölgesi’nde bulunan SVR, yurtdışındaki suikast iddialarına ve internet dezenformasyonuna da karıştı. Rusya, Çin ile müttefik olduğu için, SVR’nin düzenli olarak Çin istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yaptığı varsayılabilir.

Gizli Haber Alma Servisi (SIS)

Gizli Haber Alma Servisi, Birleşik Krallık‘ın yabancı istihbarat teşkilatıdır. Genellikle MI6 olarak bilinen şirket, James Bond filmlerine borçlu olduğu bu listedeki en popüler ikinci ajans. Bu listedeki hemen hemen tüm diğer kurumlar gibi, MI6 da öncelikle dış ilişkilerle ilgileniyor ve iç işleri MI5’e bırakıyor. MI6, denizaşırı ülkelerden bilgi toplar ve analiz eder. Terörizm, nükleer silahlar, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve Birleşik Krallık’ın çıkarlarını ve ulusal güvenliğini tehdit edebilecek diğer faaliyetlerle ilgili bilgilere odaklanır. Ayrıca, Merkezi İstihbarat Teşkilatı gibi diğer yabancı istihbarat teşkilatlarıyla da koordinasyon sağlar. SIS, 100 yıldan daha uzun bir süre önce kuruldu ve onu dünyanın en eski istihbarat teşkilatlarından biri haline getirdi. Ancak sicili kusursuz olmaktan uzaktır. Son yıllarda, operasyonlarını nasıl yürüttüğü ile ilgili tartışmalara karıştı. En rezil olanı, ajansın işkence ve olağanüstü bir şekilde işlediğine dair haberler var.

Mossad

Mossad, dünyanın en güçlü nükleer silahlara sahip ilk 10 ülkesinden biri olan İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatıdır. İsrail İstihbarat Topluluğunun üç kolundan biridir – diğer ikisi sırasıyla iç güvenliği ve askeri istihbaratı yöneten Shin Bet ve Aman’dır. Mossad, İsrail çıkarlarını ve güvenliğini tehdit edebilecek denizaşırı gelişmeler hakkında bilgi toplayarak esas olarak yabancı istihbaratla ilgileniyor. Teşkilat gizli operasyonlar yürütüyor ve kendi terörle mücadele birimi Kidon’a sahip. Birim hakkında, sözde elit suikastçılardan oluşması dışında pek bir şey bilinmiyor. Diğer yabancı istihbarat teşkilatları gibi, Mossad da diğer ülkelerden diğer benzer kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Mossad’ın Ortadoğu ülkeleriyle işbirliği yaptığı ve ortak konu İran’ın nükleer programı olduğu bildirildi. Mossad, geçmişte Merkezi İstihbarat Teşkilatı ve Araştırma ve Analiz Kanadı ile de işbirliği yapmıştır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir