Yüzüklerin Efendisi – Yüzük Kardeşliği – (4. Bölüm) – Mantarlara Çıkan Kestirme Yol

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Yüzüklerin Efendisinin ilk kısmı Yüzük Kardeşliğini 97 Sonbaharında sunmuştu. 1998 de yayımladığımız İki Kule ve Kralın Dönüşü ile yapıt tamamlandı. Yüzüklerin Efendisi‘ni yayımlamaya başladığımızda son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geldiğini belirtmiştik. Türkçe basımı da bu ilginin evrenselliğini kanıtladı. Polisiye yada bilimkurgu meraklıları şiir, roman, ve öykü okurları hep birlikte Frodo, Sam, Merry, Pippin, Aragorn ve Gandalf’ın maceralarını okumaya, Orta Dünya’da yaşamaya başladılar. Sizlere bu yolculukta keyifli dinlemeler dileriz.

Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları ‘na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlara, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi’ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda

Seslendiren: Podeon TV

(Tanıtım Bülteninden)

Mantarlara Çıkan Kestirme Yol

Sabah Frodo dinlenmiş olarak uyandı. Yere kadar sarkan dallan dantel gibi birbirine örülmüş, canlı ağaçtan bir çardakta yatıyordu; derin, yumuşak ve hoş kokulu yatağı eğrelti otu ve çimenden yapılmıştı. Güneş ağacın hâlâ yeşil kalmış kıpırtılı yapraklan arasından parlamaktaydı. Frodo sıçrayıp kalktı, dışarı çıktı.

Sam ormanın kenarındaki çimlere oturmuştu. Pippin durmuş, gökyüzünü ve havayı inceliyordu. Elflerden iz yoktu.

“Bize meyva, içecek ve ekmek bırakmışlar, ” dedi Pippin. “Gel de kahvaltını et. Ekmek neredeyse dün geceki kadar leziz. Sana bırakmayacaktım, ama Sam çok ısrar etti.”

Frodo, Sam’in yanma oturarak yemeye başladı. “Bugünkü planın ne?” diye sordu Pippin.

“Mümkün olduğu kadar çabuk Erşehir’e yürümek, ” diye cevap verdi Frodo ve tüm dikkatini yemeğe topladı.

“Sence o Süvariler’den görür müyüz?” diye sordu Pippin neşeyle. Sabah güneşinin altında, onlardan bir tabur görme fikri bile ona pek ürkütücü gelmiyor gibiydi.

“Sence o Süvariler’den görür müyüz?” diye sordu Pippin neşeyle. Sabah güneşinin altın”Evet, büyük bir ihtimalle, ” dedi Frodo, konunun hatırlatılmasından hiç hoşlanmayarak. “Fakat nehri onlara görünmeden geçebilmeyi ümit ediyorum.”da, onlardan bir tabur görme fikri bile ona pek ürkütücü gelmiyor gibiydi.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar Açıklaması

John Ronald Reuel Tolkien, 1892’de Güney Afrika’da doğdu. Dilbilim ve Eski İngilizce konularında uzmanlaştı ve 1945’te Oxford Üniversitesinde İngilizce Profesörü oldu. 1959’a kadar bu görevde kaldı. Oxford’da II. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Owen Barfield, C. S. Lewis ve Charles Williams gibi yazarlarla birlikte edebi bir çevre oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi’nin (ve örneğin, C. S. Lewis’in Kozmik Üçleme’sinin) temeli bu çevrenin toplantılarında atılmıştır.

Yüzüklerin Efendisi‘nin 1954 ve 1955 yıllarında üç cilt halinde yayınlanması, özellikle “saygıdeğer” bir İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörünün “fantezi” gibi bir türde eser vermesi, edebiyat eleştirisi çevrelerinde küçük çaplı bir skandala yol açtı. Tolkien’ın 1937’de yayınlamış olduğu Hobbit (Mitos/Altı-Kırkbeş, 1997), daha ziyade masal türüne ait bir çalışma olarak kabul edildiği için üzerinde pek durulmamıştı. Oysa Tolkien, Yüzüklerin Efendisi‘yle birlikte, Hobbit‘te başladığı “dünya yaratma” projesinde ısrarlı olduğunu gösterdi.

Yüzüklerin Efendisi‘nin yarattığı dalgalanma, “fantezi” türünün, tıpkı o yıllarda bilimkurgu için de olduğu gibi, “saygın” edebiyat türleri arasında kabul edilmesinde önemli rol oynadı; Tolkien’ı izleyen fantezi yazarları, onu ve onun yarattığı “Orta Dünya”yı büyük ölçüde taklit etmekten vazgeçemediler. Tolkien’ın 1973’teki ölümünden sonra “Orta Dünya”nın Birinci Çağ’ını ele alan Silmarillion (1977), oğlu Christopher Tolkien tarafından yayına hazırlandı. Christopher Tolkien 1980’li ve 90’lı yıllar boyunca babasının yarım kalmış elyazmalarını yayınlayarak eksiksiz bir “Orta Dünya” tarihi hazırlamaya gayret etti.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir