NAZIM HİKMET – MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Türk şiirinin çizgisini değiştirmişi çok yönlü, evrensel boyutlu bir şair ve yazarın bu basım için yeniden gözden geçirilmiş, kaynak metinler esas alınarak düzeltilmiş “külliyatı”
İstanbul, İnsan Manzaraları‘nı 1941 yılında Bursa hapisanesinde yazmaya başladım. Daha önce Meşhur Adamlar Ansiklopedisi üzerinde çalışıyordum. Ansiklopedimin kahramanları generaller, sultanlar, seçkin bilginler, sanat adamları ya da güzellik kraliçeleri, katiller ve milyarderler değil; işçiler, köylüler, zanaatkarlar, ünleri fabrikaların, işliklerin, köylerin ve işçi mahallelerinin dışına taşmamış olan kimselerdi.
Alman faşizmi Sovyetler Birliği’ne saldırdı bu sırada. Yaşlı bir gardiyandan haberi öğrendiğimde yüreğimin nasıl titrediğini anımsıyorum. Kendi kendime, ‘Bir yirminci yüzyıl tarihi yazmak gerekli’ dedim. Hitler’in saldırısıyla başlamak, sonra gerilere. İngiliz-Boer savaşına gitmek, sonra yeniden ileriye dönmek ve hapisaneden çıktıktan sonra da bu tarihi, yaşamımın sonuna kadar sürdürmek istiyordum. Faşizmin yenileceğinden ve hapisaneden çıkacağımdan kuşkum yoktu.
İnsan Manzaralarında, şiirin birkaç sözle çok şey söyleyebilme olanaklarından yararlandım. Kimi zaman şiire çok yaklaştım. Kimi zamansa çıplak bir nesir olarak kaldı yazdıklarım. Tiyatro ve sinemanın olanaklarından yararlandım destanımı yazarken. Fakat demin de belirttiğim gibi, şimdi yazsam başka türlü yazardım onu. Beni yanlış anlamayın, İnsan Manzaraları’nı şimdi yazabileceğimden başka türlü yazmış olduğum için yeriniyor değilim.
(Tanıtım Bülteninden)
Seslendiren: Ahmet Erdem Kayalı
Yazar Açıklaması
Nâzım Hikmet Ran, (Selanik, 20 Kasım 1901 – Moskova, 3 Haziran 1963) Nazım Hikmet Selanik’te doğdu (1902). Bir süre Mekteb-i Sultani’de ve Bahriye Mektebi’nde okudu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’ya geçti (1920). Bolu’da öğretmenlik yaptı, sonra Rusya’ya giderek (1921) Moskova Üniversitesi’nde toplumbilim ve iktisat öğrenimi gördü. Yurda dönünce (1928) çeşitli gazete ve dergilerde, film stüdyolarında çalıştı; hazırlanan bir komplo sonucunda, orduyu ihtilale kışkırtma gerekçesiyle, Ankara’da Harp Okulu, İstanbul’da Donanma Komutanlığı mahkemelerince 28 yıl 4 aya mahkûm oldu (1938). Fakat 12 yıl hapis yattı (1938-1950).Yeni seçim dolayısıyla çıkarılan af kanunundan yararlanarak hapisten kurtuldu (Temmuz 1950).13 yıl yurtdışında yaşadı. 1963’te kalp durmasından öldü.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!