STEFAN ZWEIG – KIZIL
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Zweig gençlik dönemi yapıtlarından Kızıl’da öğrenim için Viyana’ya giden genç bir tıp öğrencisinin büyük kentin gerçekliğine uyum sağlama ve yetişkinliğe adım atma sürecini anlatır. Kendini birdenbire ailesinden uzakta soğuk bir odada yapyalnız bulan bu “çocuksu” genç adam, zamanla girdiği bunalımın etkisiyle hayallerinden, başlangıçta büyük bir hevesle sarıldığı tıp eğitiminden vazgeçme noktasına gelmiştir.
Tam da o günlerde kızıla yakalanan ve yardımına ihtiyaç duyan bir kız çocuğu onu hayata geri çağırır… 1908 yılına ait bu anlatı, Zweig’ın daha o zamanlar çoktan bir novella üstadı olup çıktığının kanıtıdır adeta. Üstelik, yazarın sonraki yapıtlarında sıklıkla karşılaştığımız bir temanın peşine henüz kariyerinin başındayken düştüğünü; gaddar bir dünyada varoluşunu sürdüremeyecek kadar kırılgan insanların acılarını baştan beri dert edindiğini ortaya koyar.
(Tanıtım Bülteninden)
Seslendiren: Aydınlığın Sesi
Yazar Açıklaması
Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 doğumlu Avusturyalı roman, oyun yazarı ve gazeteci. Ailesi varlıklı bir sanayici. O yüzden Zweig, çocuk yaşlarından itibaren hem edebiyat hem de kültür alanında iyi bir eğitim görmüştür. Viyana ve Berlin üniversitelerinde felsefe öğrenimi görürken, Zweig, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Yunanca biliyordu. 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak Viyana’da savaş karargâhında arşiv memur olarak çalıştı. Savaştan sonra ise Avusturya’ya dönerek Salzburg’a yerleşti.
Stefan Zweig, Frederike Von Winternit ile evlendiğinde Salzburg’da yaklaşık 20 yıl yaşadı. O yıllarda edebiyatta adeta dünya çapında tanınmışlıkta doruğa tırmandı. Zweig, daha sonra ise Avrupa’nın düşünsel birliği için makaleler yapıp, konferanslar yaptı. Özellikle politikacılara akıl, sükûnet ve sabır çağrıları yaptı. 1928’de Tolstoy’un 100. doğum yıldönümü kutlamaları için Sovyetler Birliği’ne gitti. Ve o yıl 1933’ü gösterdiğinde, Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında Yahudi kökenli Zweig’ın eserleri de yer alıyordu. 1934’te Gestapo’nun villasını basması üzerine Zweig, baskılara daha fazla dayanamayıp, ülkesini terk ediyor, Londra’ya yerleşmek zorunda kalıyordu.
Zweig, Portekiz seyahatine birlikte çıktığı Lotte Altman ile evlendi. II. Dünya Savaşı sırasında konferanslar için New York, Arjantin, Paraguay ve Brezilya’ya gitti. Daha sonra ise Brezilya’ya yerleşmeye karar verdi. Ünlü “Bir Satranç Öyküsü”nü orada kaleme aldı. 22 Şubat 1942’de Rio de Janeiro’da, karısı Altman ile birlikte intihar etti. İntihar sebebi olarak Hitler’in, dünya politikalarında ve düzeninde kalıcı olarak bir daha gitmeyeceğini düşünmesi olduğu söylendi.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!