Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Madam Butterfly Ölmeyi Reddederse Bir masal diyarına donanma gönderdi tüm dünya gücünü kuvvetini görüp de anlasın diye. Pırıl pırıl silahları, gıcır gıcır makineleri olan gerçek mi gerçek madensel mi madensel bir donanma. O donanmada üniformalarının düğmeleri parlayıncaya kadar cilalanmış yakışıklı mı yakışıklı deniz subayları vardı.
Öykü: Madam Butterfly Ölmeyi Reddederse
Yazan: Erendiz Atasü
Seslendiren: Hale Kocabaş
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
Erendiz Atasü, 1947’de, öğretmen bir anne ve babanın kızı olarak Ankara’da doğdu. Annesi Rumeli’li, babası Trabzon’luydu. Ankara Koleji’ nde ve Ankara Üniversitesi Eczacılık fakültesinde okudu. Öğretim üyesi olarak çalıştığı aynı fakülteden Farmakognozi profesörü olarak 1997’de emekli oldu. Bir kızı ve bir kız torunu var.
Edebiyat yeteneğini geç keşfetti; yazı serüveni, kadın hayatları üstüne feminist bakış açısıyla kaleme aldığı öykülerle başladı. İlk öyküsü 1981 yılında, Sanat, Edebiyat’81 dergisinde yayımlandı. Halen onbir öykü kitabı, yedi romanı ve dokuz deneme kitabı, ve çeşitli ödülleri var. Şu anda yeni bir roman ve yeni öyküler üstüne çalışıyor. Ayrıca edebiyat yapıtlarıyla ilgili kaleme aldığı eleştirel denemeleri ve kadın özgürlüğü, kadın mücadelesi, laik toplum düzeni, Cumhuriyet devrimleri üstüne deneme, makale ve incelemeleri pek çok dergide, gazetede yayımlandı ve yayımlanıyor. Aynı zamanda kimi yapıtları çeşitli dünya dillerine çevrildi.
Atasü’nün yapıtları içerdikleri kadınların öznel tarihi, Cumhuriyet devrimlerinin kadın bireyin gözüyle irdelenmesi, kadın erkek ilişkilerinin ve kadın cinselliğinin kadınlar tarafından kavramlaştırılması gibi izlekler ve sorunsallar açısından olduğu kadar, biçim özellikleri, dil ve imge örgüleri bakımından da çeşitli edebiyatçılar ve edebiyat bilimciler tarafından incelenmiştir.
Yeniyüzyıl Üniversitesi tarafından Mayıs 2012’de düzenlenen “2. Kadın Yazarlar” sempozyumu Erendiz Atasü’nün eserlerine ayrılmış, çeşitli araştırıcılar verdikleri bildirilerde yazarın özellikle romancılığı ve öykücülüğü üzerinde durmuşlar, yapıtları metinlerde gerilim yaratan karşıtlıklar, yaratma sürecinin metinlerdeki yansımaları, kadın cinselliğine yaklaşım, feminist ve distopik ögeler açısından irdelemişlerdir.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!