Selim İleri – Müsamere

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Müsamere Yazar ile kurmaca karakteri arasında bir benzerlik arayan okura, “Yazar öldü!” diyen Roland Barthes’a bakılırsa; edebi bir metni yazarın hayatından ve kişiliğinden yola çıkarak anlamlandırmaya çalışmak genelde abes bir durumdur. İtalo Calvino ise, dönemin yayımlanan kitaplarının anlaşılması hakkında, “Metinleri daha iyi anlamak için yazarın fiziksel varlığını görmek ve duymak gerekseydi bu, yazar-okur ilişkisi anlamında edebiyatın mutlak yenilgisi olurdu.

Bir metin, kapağında ismi ve soyadı yazılı kişinin varlığından bağımsız olarak okunup değerlendirilebilmeli,” demektedir. Selim İleri, “Sona Ermek” romanında yazar kimliğini bir yana bırakarak, sözlü anlatıcı kimliğini öne çıkartmaktadır. Yazar kendi değilmiş gibi davranarak, “mutlak sona” bir anlam yükleme çabasına girmektedir. Roland Barthes’ın dediği gibi yazarı öldürür ve İtalo Calvino’nun saptamasına benzer şekilde, Selim İleri’yi, Selim İleri’nin dışında anlatır.

Yazar Açıklaması

Selim İleri, Bilim adamı Profesör Hilmi İleri’nin oğludur. 1968 yılında Atatürk Erkek Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yarıda bıraktı. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayınlandı. İlk yazısını 1967 yılında, Yeni Ufuklar dergisinde yayımladı.1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Romanlarında ve öykülerinde bireyin zengin iç dünyasını başarıyla yansıtabilen yazar ilk eserlerinde bireyler arasındaki iletişimsizlikleri de ön plana çıkarır. Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, “Yazı Odası” köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara bir çok program yapan yazar, 2008’in yarısında başlayan programı “Selim İleri’nin Not Defterinden”i de sunuyor. Her pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir