İçindekiler
YÜZÜKLERİN EFENDİSİ – YÜZÜK KARDEŞLİĞİ (13. BÖLÜM)
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Yüzüklerin Efendisinin ilk kısmı Yüzük Kardeşliğini 97 Sonbaharında sunmuştu. 1998 de yayımladığımız İki Kule ve Kralın Dönüşü ile yapıt tamamlandı. Yüzüklerin Efendisi‘ni yayımlamaya başladığımızda son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geldiğini belirtmiştik. Türkçe basımı da bu ilginin evrenselliğini kanıtladı. Polisiye yada bilimkurgu meraklıları şiir, roman, ve öykü okurları hep birlikte Frodo, Sam, Merry, Pippin, Aragorn ve Gandalf’ın maceralarını okumaya, Orta Dünya’da yaşamaya başladılar. Sizlere bu yolculukta keyifli dinlemeler dileriz.
Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları ‘na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlara, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi’ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda
Seslendiren: Podeon TV
(Tanıtım Bülteninden)
Nice Buluşmalar
Frodo uyandığında kendini bir yatakta yatar buldu, ilk önce, hâlâ hafızasının kıyıcığında dolanan uzun ve kötü bir rüyanın ardından geç saatlere kadar uyumuş olduğunu düşündü. Veya, belki de hastaydı? Fakat tavan yabancı görünüyordu gözüne; dümdüzdü ve baştanbaşa oymalarla bezenmiş koyu renkli kirişleri vardı. Duvardaki gün ışığı lekelerine bakarak ve dökülen suyun sesini dinleyerek bir süre daha öylece yattı.
“Ben neredeyim ve saat kaç?” dedi yüksek sesle tavana.
“Elrond’un evindesin ve saat sabahın onu,” dedi bir ses. “Yirmi dört Ekim sabahı, eğer merak ediyorsan.”
“Gandalf!” diye haykırarak doğruldu Frodo. Yaşlı büyücü oradaydı işte, açık pencerenin yanında oturuyordu.
“Evet,” dedi büyücü, “buradayım. Ve evden ayrıldığından beri yaptığın o saçma sapan şeylerden sonra, sen de burada olduğun için çok şanslısın.”
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
John Ronald Reuel Tolkien, 1892’de Güney Afrika’da doğdu. Dilbilim ve Eski İngilizce konularında uzmanlaştı ve 1945’te Oxford Üniversitesinde İngilizce Profesörü oldu. 1959’a kadar bu görevde kaldı. Oxford’da II. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Owen Barfield, C. S. Lewis ve Charles Williams gibi yazarlarla birlikte edebi bir çevre oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi’nin (ve örneğin, C. S. Lewis’in Kozmik Üçleme’sinin) temeli bu çevrenin toplantılarında atılmıştır.
Yüzüklerin Efendisi‘nin 1954 ve 1955 yıllarında üç cilt halinde yayınlanması, özellikle “saygıdeğer” bir İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörünün “fantezi” gibi bir türde eser vermesi, edebiyat eleştirisi çevrelerinde küçük çaplı bir skandala yol açtı. Tolkien’ın 1937’de yayınlamış olduğu Hobbit (Mitos/Altı-Kırkbeş, 1997), daha ziyade masal türüne ait bir çalışma olarak kabul edildiği için üzerinde pek durulmamıştı. Oysa Tolkien, Yüzüklerin Efendisi‘yle birlikte, Hobbit‘te başladığı “dünya yaratma” projesinde ısrarlı olduğunu gösterdi.
Yüzüklerin Efendisi‘nin yarattığı dalgalanma, “fantezi” türünün, tıpkı o yıllarda bilimkurgu için de olduğu gibi, “saygın” edebiyat türleri arasında kabul edilmesinde önemli rol oynadı; Tolkien’ı izleyen fantezi yazarları, onu ve onun yarattığı “Orta Dünya”yı büyük ölçüde taklit etmekten vazgeçemediler. Tolkien’ın 1973’teki ölümünden sonra “Orta Dünya”nın Birinci Çağ’ını ele alan Silmarillion (1977), oğlu Christopher Tolkien tarafından yayına hazırlandı. Christopher Tolkien 1980’li ve 90’lı yıllar boyunca babasının yarım kalmış elyazmalarını yayınlayarak eksiksiz bir “Orta Dünya” tarihi hazırlamaya gayret etti.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!