Faik Baysal – Leke

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, “Leke” Sati kocaman güğümleri ile soluya soluya geldi. Raife pencerenin önündeydi okuduğu kitabını sedirin üstüne bıraktı sokağa uzandı. Bugün istemem dedi dünkü duruyor daha. Peki abla dedi sütçü buruta buruta güğümlerini yükledi başka kapıya gitti.

Gün çabucak bitti sokağın ucunda ezik büzük mor mor çöküverdi akşam mahalleye. Yoğurtçular turşucular birbirini kovaladı. Sabahtan beri toz toprak içinde yuvarlanan kavga eden çocuklar evlerine döndüler. Yalnız komşu evin yarı aç yarı tok köpeği kaldı ortalıkta. Yolun karşı köşesinde karpuzu kırık lüks yandı bir kedi miyavladı ve sustu.

Yangın yerinin ortasında yükselen evlerin camları birer ikişer ışıdı. Dokuz çocuk babası Siirtli Hamo yorgunluktan ayakta uyuklayan uyuz eşeği ve iki tekerlekli arabasıyla mahalleye girdi. Bir teneke takırdadı filiz’i mozaikli beton evlerin arasına sıkışıp boğulan çatısı fırtınaya karşı kocaman taşlarla güvence altına alınan gecekondunun önünde gürültü hemen kesildi.

Kapı açıldı Hamo’nun partallara sarılmış iri yarı karısı elinde bir gemici feneri ile sokağa çıktı. Peşinden gelen yarı çıplak dokuz çocuk yeri göğü birbirine kattı. Bir küfür yağmurundan sonra hep birlikte yağ tenekelerini içeri taşıdılar. Hamo eşeğini ahırına çekip yalapşap tımar etti. Bir tekerini çıkardığı ekmek teknesini kıç üstü duvara dayadı. Kapı gıcırdayarak yeniden kapandı sivrisineklerle birlikte birden saldıran karanlık gemici fenerinin ölü aydınlığını boğa verdi. Kızgın yaz güneşinin sararttığı eski bir gazete kağıdı ile örtülü kırık cam karardı. Hamo karısı ve çocuk ordusu erkenden yatıp uyudular.

Öykü: Leke
Yazan: Faik Baysal
Seslendiren: Elif Baysal

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar Açıklaması

Faik Baysal, 1.12.1922’de Adapazarı’nda doğdu. Çeşitli liselerde Fransızca ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Gazetelerde, dergilerde çalıştı. İkinci Dünya Savaşı boyunca yedek subay olarak orduda görev aldı. Başından sonuna kadar Meydan Larousse’un çalışmalarına katıldı; ilk romanı Sarduvan’ı 1944 yılında yayınladı. Arkasından çok sayıda şiir, öykü ve roman yazdı. Sarduvan’la `Orhan Kemal Roman Armağanı’nı, Sancı Meydanı’yla `Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Faik Baysal’ın Fransızca’dan birçok çevirisi vardır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir