ANTİK ÇAĞIN BÜYÜK SAVAŞI KADEŞ
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, İnsanoğlunun yaşam serüveninde en önemli şey olan suyun taşıyıcısı. Nil Nehri’nin kenarında binlerce yıldır yaşayan ve gelişen insanoğlu antik çağın en kadim uygarlıklarından mısırı ortaya çıkardı. Milattan önce 3000’li yıllarda aşağı ve yukarı Nil’de yaşayan tüm topluluklar bir Firavun’un siyasi otoritesi altında birleştirildi. Nil Nehri’nin kıyısında yaşayan insanların yazgısında büyümek, gelişmek ve dünya medeniyetinin temel direklerinden biri olmak vardı. Hanedanlar dönemi ile başlayan süreçte gelişen nil toplumu hız kesmeden varlığına binlerce yıl öncesine taşıyabildiği ve dünyaya her bakımdan koca bir miras bıraktı.
Milattan önce 1650 civarında birliğini kaybeden Mısır’ın başına yabancı bir topluluk geçti. Bu yabancı topluluk Suriye’den göçüp kuzey Mısır’daki Avaris kentine yerleşen Hiksoslar’dı. Nil halkı belli bir süre yabancı krallarının egemenliğinde yaşadı. Arkasından ilk defa böyle bir işgale uğrayan halk arasında bağımsızlık hareketleri ortaya çıktı. TEB Prenslerin önderliğinde Hiksos Hakimiyetine son verildi. Hiksosları Filistine kadar süren 1. Ahmose güneyde Nuğbeyi kendine bağladı. Böylece 18. hanedanın kurulması ile yeni krallık dönemi başlamış oldu. Akdeniz’in güneyinde bunlar olurken kuzeyinde yani Anadolu’da ise yeni bir güneş doğuyordu. O çağlarda nehirler günümüzden daha önemliydi. Nasıl Nil nehri Mısır uygarlığına hayat verdiyse Anadolu’daki yüzlerce su kaynağı da farklı uygarlıkları hayat vermişti.
Hitit toplumuna da işte bu nehirlerden Kızılırmak can suyu olmuştu. Milattan önce 1650 yıllarda siyaseten varlığını gösteren Hititler ileride Anadolu’nun ilk İmparatorluğu’nu kurmayı başaracaklardı. Gelişmiş tarım sistemine ve toplumsal düzene sahip olan Hititler Hattuşili ve Murşili gibi güçlü liderler çıkardılar. Hedeflerine güneyi koyan liderler sınırlarını bu yöne doğru genişletti. Daha 18 hanedan Mısır’dan dışarı çıkmamıştı ki onlar Kuzey Suriye’ye ve Anadolu’nun bir kısmına hakim olmuşlardı. Hatta 1. Murşidi imkansızı başardı. Milattan önce 1594 yılında Kuş uçumu 1200 kilometre yol kat edip ordusu ile Babili yağmaladı. O dönem için bu olayın yankılarını ve başarısını bir düşünün.
Adı geçen kralın ölümünün ardından ülkede isyanlar çıkmış merkezi otorite zayıflamıştı. Olaylar Kuzey Suriye’deki krallıklara güçlerini tekrar kazandırdı. Aynı zamanda Mitanni krallığı bölgede sildirip tarih sahnesinin yeni aktörlerinden birisi oldu. Kuzey Suriye’nin kaybı Hititler için çok Moral bozucu bir durumdu. Peki Hititler ve diğerleri için Kuzey Suriye neden önemliydi? Kuzey Suriye Anadolu, Mısır ve Mezopotamya ticaretinin kesiştiği noktaydı ve her bakımdan bereketliydi. Geniş ovaları kuru tarıma uygundu üzüm ve zeytin yetişebilen bölgede ihraç ürünü olarak şarap ve zeytin oldukça önemliydi. Ayrıca ahşap üretimi, madenlerin işletimi ve maden işçiliği lüks tekstil üretimi ile el sanatlarında da ileri düzeydeydi. Kısacası bu topraklar çok kıymetliydi. Bu kıymetli toprakları hakim olmak isteyen sadece Kızılırmak’ın çocukları Hititler değildi. Nil’in çocukları Mısırlılar da burayı istiyordu. 18. Haneden ile beraber Mısır artık kabuğunu kırar.
Deniz ticaretine önem verir ve liman kentleri kurar. Coğrafya dışına yapılan ilk seferlerde bu döneme denk gelmektedir. Mısır’da bulunan herhangi bir gücün yayılacağı ilk yer yüzyıllardan beri aynıdır Filistin ve Suriye toprakları. Coğrafyanın yapısı bunu gerektirmektedir. Bu gereksinim dahilinde 1. Tutmosis Mitanni krallığını kendisine tehlike görür ve ordularında kuzey sevk eder. Bir dizi seferin neticesinde Fırat Nehri’ne geçer ve oraya bir sınır taşı Diker. Lakin firavunu seferleri kalıcı olmaz ardından gelenler de Kuzey ile çok ilgilenmez.
Tutmosis’in bayrağını aynı ismi taşıyan ve Avrupalı tarihçilerin Mısırın Napolyon’u dedikleri 3. Tutmosis devralır. Kuzeye çıktığı ilk seferinde Megiddo şehrinde kuşatır. Kadeş Krallığı’na bağlı bu şehir kuşatılınca Suriye kralları firavuna karşı Birlik olur. 7 ay süren efsanevi muhasaranın ardından şehir düşer. Megiddo Savaşı’ndan etkilenen bazı din adamları bunun dünyanın ilk büyük savaşı olduğunu ve dünyanın sonu Savaşı’nın yine burada olacağını iddia ederler. Yani Armageddon’un.
Seslendiren: DFT Tarih
Tarih Sesli Kitap Dinle
Çağlar değişirken toplumun durumlarının da değişmemesi neredeyse imkânsız. Bazıları tarihi ibret için okurken bazıları evreni merak ediyor. Sesli Kitap Arşivi olarak da Tarih kategorisinde bulunan eserlerde dün anlatılırken bugüne ışık tutuluyor. Evrenin toplumla olan ilişkisinden zaman mekan kavramına kadar neredeyse bütün yaşam tarihten ibaret. Tarihini merak edenler, lezzet ve heyecan katılarak anlatılan onlarca esere Sesli Kitap Arşivi’nden ulaşabilir. |
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!