Anton Cehov – Akıllı Kapıcı

Sesli Kitap Açıklaması

Kapıcı Filip mutfağın ortasında dikilmiş, herkese öğüt veriyordu. Onu dinleyenler ise konağın uşakları, seyisi, iki oda hizmetçisi, biri kadın, biri erkek iki ahçı ile erkek ahçının iki oğluydu. Her sabah yapardı bu işi, bugünkü söylevi bilgi edinmeyle ilgiliydi. Kokartlı kapıcı şapkasını elinde çevirerek; Hepiniz domuz sürüsünden farksız bir yaşam sürüyorsunuz. Gece-gündüz burada toplanıp çene çalmaktan başka ne işiniz var? Topunuz cahilsiniz, uygarca yaşamakla bir ilişkinizi görmüyorum. Mişka hep dama oynuyor. Matriona fındık çıtırdatıyor. Nikifor gerekli-gereksiz yerde sırıtıp duruyor. Bunlar aklı başında insanların işi mi? Hayır, budalalığın daniskası! Hiçbirinizde düşünme yeteneği kalmamış. Ama niçin?

Erkek ahçı: Orası öyle, Filip Nikondriç, diye söze karıştı. Bizde akıl olsa hile ne işe yarar ki? Mujik aklı işte. Şu söylediklerinizi kaç kişi anlıyor? Kapıcı söylevini sürdürdü: Peki, niçin düşünme yeteneği kalmamış? Çünkü aklınızı neye yönelteceğinizi bilmiyorsunuz da ondan. Kitap filan okuduğunuzu görmedim, yazılı bilgi kaynağı nedir, haberiniz yok? Elinize bir kitap alsanız, köşeye çekilip okusanız, kötü mü olur? Herhalde okuma-yazmanız var, harfleri tanıyorsunuz. Örneğin sen, Mişka, eline bir kitap al, oku şurada. Hem kendin zevk alırsın, hem de başkalarına bir yararın dokunur. Kitapta bilgilerin her türlüsü bulunur. Doğaya, dine, başka ülkelere ilişkin pek çok bilgiyi edinebilirsin. Neyin neden yapıldığı, çeşitli ulusların hangi dillerde konuştuğu hepsi orada yazılıdır. Puta tapanlardan da söz edilir, aradığın her şeyi bulursun, yeter ki, sende istek olsun. Oysa mutfakta ocağın karşısında oturmuş, durmadan tıkınıyorsunuz; dört ayaklı yaratıklar gibisiniz. Tüh size!

Yazar: Anton Cehov
Seslendiren
: Yalçın Altın

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar Açıklaması

Anton Çehov, 1860’ta Rusya’da doğdu, 1904’te Almanya’da öldü. Rus tiyatro yazınının ve modern kısa öykünün büyük ustalarından biri sayılan ünlü yazar, 1880’li yıllarda Moskova Üniversitesi’nde tıp eğitimi görürken, dönemin mizah dergilerinde ve gazetelerinde öykü ve kısa anlatılarını yayımlamaya başladı. Tiyatroda ilk başarısını İvanov’la elde eden Çehov, 1890’ların başından itibaren girdiği olgunluk dönemi sürecinde Martı, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi gibi önemli tiyatro yapıtlarına imza attı; edebiyat alanında kısa öykü türünün gelişimine katkıda bulunan yapıtlarını çeşitli ciltlerde topladı. Türkçede, Çehov’un oyun ve öykülerini içeren çok sayıda derleme yayımlanmıştır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir