İçindekiler
BAYRAM İÇİN KİTAP ÖNERİLERİ
Bayram İçin Kitap Önerileri, Kitabın bayramı seyranı olur mu? Dediğinizi duyar gibiyiz. Sesli Kitap Arşivi olarak bu liste pandemide eve adeta tıkıldığımız günlerde ufak bir öneri. Uzun kapanma döneminin ardından Ramazan Bayram’ı da geldi. Hatta tatil planları yapacakken COVID-19 ile birlikte tam kapanmadayız.
Biz de isterdik o eski bayramları ama “tatil” boyunca en azından okuma dizelgesi oluşturalım dedik. Bu yüzden bayramda yüzde oluşan gülümsemeler ve etrafa saçtığımız mutluluğu en azından yazıda arayalım istedik. Sevdiklerimizin yanında olamasak da başka dünyalara gitmek kitap sayesinde mümkün. Hele bir de resmi tatille birlikte ne okumalıyım? Sorusu yerleşir akıllara. Sitemizde bulunan Sesli Kitap eserlerinin yanında size bazı okuma tavsiyeleri hazırlamak istedik. Sizin bayram neşeniz, seçeceğiniz bir kitaplar olacaktır.
Tatil günlerini fırsata çevirebilirsiniz. Hatta gelemeyecek aile hasretine kitaplarda dert yanabilirsiniz. Sesli Kitap Arşivi olarak kurgusu iyi, şeker tadında eserleri sizlere liste yaptık. Uzun sayılabilecek bir bayramda birbirinden önemli yapıtlar bizlerle olacaktır. Bu nedenle vaktini en olumlu şekilde değerlendirebilecek, güzel bir okuma maratonu oluşturabilirsin. Çünkü bu tavsiyeler seni bambaşka yaşamlara sürükleyebilir. Ramazan Bayramı, diğerlerinden farklı geçecek ve de sevdiklerimizden uzak kalacağız. Bu nedenle evde yapılacaklar arasında belki de kitap okumak birinci sırada yer alacaktır. Evin dışına çıkamadığımız günlerde kitaplar sayesinde iyi vakit geçirebiliriz. Sesli Kitap Arşivi olarak işte size önerebileceğimiz kitap listesi.
Yiğit Okur – O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları
Yiğit Okur’un öykü kitabı Cenevre’de birincilikle bitirilen fakülteden, cep tiyatrosunun kuruculuğuna kadar müthiş bir başarı hikâyesine sahip. Eserde, iyi ayarlanmış mizah ve ironi var. Güldürürken düşündüren cümleler ortaya çıkmasına neden oluyor. Haldun Taner Öykü Ödülü’nün yanında Yunus Nadi Ödülü’ne de sahip Okur, yazdıklarında kendi yaşam çevresinden ve kişisel birikiminden yola çıkıyor. 2016 yılında kaybettiğimiz Okur’un, büyük ustalıkla kurguladığı son derece keyifli öykü kitabı unutulmazlar arasında.
Rudyard Kipling – Kim
Sokakta yaşayan, anne ve babasını yitirmiş, yarı Hint yarı İngiliz bir çocuğun başından geçen ilginç olayları konu alır. Romanın kahramanı Kim’in yanı sıra Hint toplumundan ilginç kişilikler de romana renk katar. Ve en önemlisi Bağımsız Hindistan’ın ilk başbakanı J. Nehru da Kim’i en beğendiği kitaplar arasında saymıştır. Kitabın sonunda Kipling’in gençler için yazdı ünlü şiiri “Eğer”i de bulabileceksiniz.
Jack Kerouac – Yolda
Amerikan edebiyatının devi Jack Kerouac’tan, Beat Kuşağı destanını yazan kitap: Yolda. Kafaları dumanlıydı, hayatın sillesini yemişlerdi belki, iflah olmaz hayalperestlerdi. Yaşam yazılacak bir şiirdi onlar için ve beklemezdi. Gökyüzü bunca geniş, hayat bunca kısa, hayaller bunca sonsuzken yol özgürlüktü. Yol dostluktu, maceraydı; sonsuz olasılığın toplamı, yaşamın kaynağıydı. Yolun sonunda aşk vardı, söz vardı, ses vardı; başlangıçlar hep şen, hep heyecanlıydı. Hızla giden bir arabanın dikiz aynasına yansıyordu hayatın anlamı, öyle bir şey varsa tabii; tan kızıllığında, gecenin bağrında, bir dostun yanı başında.
Yaşar Kemal – Kuşlar da Gitti
İstanbul’un o çürüyen, adeta kokuşmuş yüzünü anlatıyor. Şehrin insanlarının adeta bir kayboluş hikayesi. Eser için The Independent, saklanması gereken ve bütün ülkelerin en güzel edebi eserlerinin yayına konulması gerektiğini belirtmiştir. Kitap, klasiklere özgü bir dille yazılmıştır. Yoğun insan sevgisinin hissedildiği ender eserlerdendir Yaşar Kemal’in Kuşlar da Gitti’si.
Mina Urgan – Bir Dinozorun Gezileri
Mina Urgan’ın anılarına şahit olacaksınız. En çok satanlar arasında yer alan bu eserle evinizden bir gezintiye çıkacaksınız. Adeta dünyayı tanımanızı sağlayacak bu eseri başucunuzdan ayırmayacaksınız. Samimiyetlerle dolu bir düşünce sahibinin tüm kesimi nasıl kucakladığını göreceksiniz. En önemlisi yeryüzünde keyifli bir yolculuk sizi bekliyor.
Charles Dickens – İki Şehrin Hikayesi
Eleştirmenler dünya edebiyatının en önemli klasik yapıtlarından biri olarak kabul eder. Paris ve Londra arasında gelişen olay kurgusu mevcut. İki Şehrin Hikâyesi, Fransız Devrimi’nin ekseni etrafında yer alıyor. Kitap o yüzden edebi eserler bakımından hem sosyolojik hem de tarih açısından çok önemli bir yer kaplamaktadır. Onun için dönemi anlamak adına güzel bir yapıttır.
Alper Kaya – Bütün Kuralları Yık
Ölümün ötesinin hikâye olduğu müthiş bir roman. Başarılı bir radyocu, zarif bir sevgili, iyi bir dost, yakışıklı bir adam… Buraya kadar tamam da asla kurallarını esnetmeyen, yeraltı dünyasının en güvenilir kiralık katilini zarif sevgilinin ve başarılı radyocunun yanına ekleyince biraz gizem giriyor işin içine. O kiralık katil, bir gün kendi koyduğu kurallarını bir bir bozmaya başlıyor.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!