İNSAN BEYNİ DEĞİŞİR Mİ?
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Biz insanlar bir şeyleri nasıl öğreniriz? Neden bazılarımız bu şeyleri diğerlerinden daha kolay öğreniyor? Bunlar bir çoğumuza heyecanlandıran ve büyüleyen sorular. Bunların tamamı beyinle ve beyin araştırmaları ile ilgili. İnsan fizyolojisinde gerçekten kim olduğumuzu tespit etmenin en iyi yolu sahip olduğumuz bu esrarengiz organla ilgili. Beyninizden bahsetiyorum ve görüyoruz ki beyin hakkında bildiklerimiz son derece hızlı bir şekilde değişiyor. Her geçen gün beyin hakkında bildiğimizi ve anladığımızı sandığımız şeylerin çoğunu yanlış ya da eksik olduğunu görüyoruz. Bu yanılgılarımızın bazıları diğerlerinden çok daha açık. Mesela beyin üzerine araştırma yapan bilim adamları eskiden şöyle düşünürdü. İnsan beyni çocukluk evresinden sonra değişmez, gelişmesi pek mümkün değildir. Aynı bilim adamları bugün bunun doğru olmadığını dile getiriyorlar.
Beyin hakkında başka bir yanılgıda herhangi bir zaman aralığında beynimizin yalnızca bir kısmını kullanabiliyor olmamız ve hiçbir şey yapmıyor olduğumuzda beynimizin çalışmıyor olması. Buda doğru değil. Dinlenirken bile çalışıyor. Uyurken bile çalışıyor. MR teknolojisi sayesinde beynimizin hiç bir şey yapmazken dahi oldukça aktif olduğunu artık biliyoruz. Teknolojide yaşanan bu tıp gelişmeler beyin üzerinde araştırma yapan Bilim Adamlarını bu ve benzeri bir çok önemli keşif yapmasını sağladı. Bu keşiflerde en heyecan verici ve bilim adamlarının bakış acısını bambaşka bir boyuta taşıyanı şuydu. Her yeni bir bilgi yada yeni bir beceri öğrendiğinizde beyninizin değiştiriyorsunuz. Nasılki yediğimiz her şey sindirim sisteminize giren her besin kilo olarak vücudunuzu değiştiriyorsa, zihninize giren her yeni öğreti beyninizi değiştiriyor.
Nöroplastisite denilen bir şey var. 25 yıl kadar kısa bir süre önce bilim adamları şöyle düşünüyorlardı. Beyindeki pozitif anlamda değişim yalnızca ergenlik dönemine kadar gerçekleşir. Ergenlikten sonra beyinde meydana gelen tek değişim negatif yönde olur. Daha sonra yaşlanma süreci başlar ve yaşlılığın etkisi ile beyin hücreleri azalır ve kaybolur.
Seslendiren: Mekan Zaman
Sesli Kitap Bilim Teknik
Sesli Kitap Arşivi’nde yayımlanan özgün ve sade makalelerde; haber, araştırmacılar ve bilim insanları röportajları yer alıyor. Sitenin, Bilim ve Teknik kategorisindeki amacı başta teknolojik araştırmalar olmak üzere okuyucu ya da dinleyicileri bilimsel alanlara yönlendirmektir. Buluşlardan, güncel yeniliklere kadar ilgi duyulan ve ziyaretçilerin sorguladıkları bilgiyi açık ve anlaşılır bir dille ulaşmasının sağlanmasıdır.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!