Burun | Radyo Tiyatrosu |

BURUN
| RADYO TİYATROSU |

Radyo Tiyatrosu Açıklaması

Radyo Tiyatrosu, Burun 1836 yılında Rusya Petersburg’da yaşanan ilginç bir olayı anlatmaktadır. Gogol’un en çok bilinen öyküsüdür. Sekizinci dereceden devlet memuru olan Kovalev, bir gün uyandığında burnunun yerinde olmadığını fark eder. Öykünün kahramanı olan Kovalev, burnunu kaybettikten sonra saygınlığını yitirdiğini, sadece hayatında memurluğunun kaldığını düşünür.

Bunun üzerine hemen başkomiserin yanına gider. Derhal burnunun bulunması için gereken her şeyin yapılmasını ister. Ancak istediği ilgiyi göremez. Sonrasında Kovalev, şehrin sokaklarında kupa arabası içinde burnunu görür.

Gogol’un Kreatif zekasıyla kaleme aldığı “Burun” kadar sansasyonel olan bir öykü çok az yazılmıştır.

Radyo Tiyatrosu Dinle!

Yapım: TRT
Tür: Komedi, Dünya Klasikleri, Dünya Edebiyatı
Menşei: Yabancı
Yazan: Nikolay Vasilyeviç Gogol
Çeviren: Orhan Veli
Radyoya Uygulayan & Reji: Kemal Bekir
Efekt: Korkmaz Çakar

Seslendirme
Yazar: Çetin İpekkaya
Berber İvan: Türker Tekin
Berberin Karısı: Güzin Özipek
Bir adam: Özkan Birol
Polis: Müjdat Gezen
Kovalev : Münir Özkul
Kovalev’in Uşağı: Şener Şen
Burun: Kemal Ergüvenç
Arabacı: Rauf Altıntak
Kapıcı: Sükan Kahraman
Memur: Metin Çoban
Kontesin Uşağı: Şemsi İnkaya
Komiser: Zihni Küçümen
Doktor: Ersan Uysal
Pelovna Giriyovna: Gül Ergün
1. Şehirli: Engin Gürmen
2. Şehirli: Erhan Dilligil
3. Şehirli: Fadıl Garan
4. Şehirli: Argun Kınal
Polis: Ümit İner
Patron: Ünal Gürel

En Sevilen Radyo Tiyatrolarını Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

Nikolai Vasilievich Gogol, Ukrayna’da 31 Mart 1809 tarihinde dünyaya gelmiş Rus asıllı yazardır. 12 yaşında Nizhyn’de okula giden Gogol, burada ilk olarak yazarlık kariyerine şiir ve kısa öykülerle başlamıştır. Dünya edebiyatında ismini duyurduğu en önemli eseri Palto’dur.

Palto, dönemin devlet büyükleri tarafında büyük tepki alır. Gogol, Palto eserinde baskı altında kalan halkın yönettiği idarecileri eleştirmiştir. Kitap sonrası kendisi de büyük bir baskı altında kalır ve psikolojik sorunlar yaşar. Hatta Dostoyevski bu eser için “Hepimiz paltonun cebinden çıktık” demiştir.

1842 yılında yayımlanan “Ölü Canlar” ise eleştirmenler tarafından ilk ‘modern’ Rus romanı olarak görülür. Yine ünlü eserlerinden biri olan “Bir Delinin Hatıra Defteri” oyunlanlaştırılıp sahneye konulur.

Yıllar geçtikçe Gogol, kendi ruhunu arındırmaya verir kendini. Din adamlarının etkisi altına girer. Hatta Gogol, Ölü Canlar’ın 1842 yılında yayınlanan ilk cildinin ardından ikinci cildini yazmaya başlar. Bitirdiğinde ise bir rahipten etkilenerek yazdıklarını yakar. Ve ikinci cilt yayımlanmaz. Arta kalanlar toplanır. Piyasaya sürülür. Nikolay Gogol, bu olaydan tam 10 gün sonra yani 4 Mart 1852 tarihinde, 42 yaşında hayata gözlerini yumar.

Radyo Tiyatrosu

Sesli Kitap Arşivi olarak amacımız; radyo yayınlarını dinleyiciye tiyatro izliyormuş hissi yaratmak. Bu sayede dinleyici kitlesinin düşünce ve kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Sadece sesli olarak oyunların sunulduğu Radyo Tiyatrosu kategorisinde arkadan gelen efektlerle tiyatronun adeta birebir canlı ortamını sağlayıp kişilerle olumlu ilişkiler sağlama gayesindeyiz.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir