Cemal Süreyya Kimdir? Eserleri Nelerdir?

CEMAL SÜREYYA KİMDİR? ESERLERİ NELERDİR?

Cemal Süreyya Kimdir? Eserleri Nelerdir? sorularını okurlarımız için cevapladık ve usta şairimizin hayatını kısaca açıkladık. Edebiyat, bir kültürün en önemli parçasıdır. Sevilen ve çok okunan edebi eserler yüzlerce dile çevrilir ve insanlık tarihinin ortak mirası haline gelir. Türk edebiyatının en önemli şairlerinden birisi de Cemal Süreyya’dır. Belki de en çok okunan ve sevilen bu şairin hayatı daha yakından tanınmak isteniyor. Sesli Kitap Arşivi olarak Cemal Süreyya kimdir, şiirleri, hayatı ve çok daha fazlasını sizler için derledik. Usta şairimiz Cemal Süreyya’nın hayatına geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitapları da dinlemeyi unutmayın, keyifli okumalar.

Cemal Süreyya Kimdir?

Usta şair 1931 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiştir. Cemal Süreyya gerçek adıyla, Cemalettin Seber, mektup, çeviri, günlük, şiir, antoloji ve söyleşi türlerinde 22 tane eser ortaya çıkarmıştır. Cemal Süreyya 1931 tarihinde Erzincan’da Pülümür’den Erzincan’a giden Kürt alevi bir ailenin en küçük oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Gülbeyaz Hanım, babası ise Hüseyin Seber’dir. 1938 tarihinde yaşanan Dersim isyanları sonrasında ailesi ile birlikte Bilecik’e gitmek zorunda kalan Cemal Süreyya’nın annesi Gülbeyaz Hanım, yolculuklarının altıncı ayında henüz 23 yaşındayken yaptığı düşük sonucu, kanaması durdurulamamış ve vefat etmiştir.

Annesi öldüğünde Cemal Süreyya daha 7 yaşındaydı. Hafızasına çok güvenen şair, telefon numarasını ezbere söyleyeceğine dair iddialara girmiş kaybederse soyadından bir harf atacağını söylemiştir. İddiayı kaybeden şair soyadından S harfini atmış ve Cemal Süreyya adını kullanmaya başlamıştır. Usta şairin, şüpheci, tembel ve utangaç bir karakteri vardı. Fiziksel olarak orta boylu, esmer, kara kaşlı ve kara gözlü bir dış görünüşü vardı. Bir dönem geçimini dergi çıkararak sağlamaya çalışmış ve güzel bir gelir elde etmiştir. Şairin ilk çıkardığı dergiler ilkokul zamanlarına denk gelmektedir. En tanınmış dergisi 1965 tarihinde çıkardığı ‘’Papirüs’’tür.  9 Ocak 1990 Salı günü şeker komasına giren şairin cenazesi 11 Ocak 1990 yılında Şişli Camii’nden kaldırılmıştır.

Cemal Süreyya’nın Eserleri

Şiir

Üvercinka (1958)

Göçebe (1965)

Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973)

Sevda Sözleri (1984)

Uçurumda Açan (1984)

Güz Bitigi (1988)

Sıcak Nal (1988)

Sevda Sözleri (1990)

Korkarak Vinç

Deneme- Eleştiri

Şapkam Dolu Çiçekle (1976)

Günübirlik (1982)

99 Yüz (1992)

Uzat Saçlarını Frigya (1992)

Folklor Şiire Düşman (1992)

Aydınlık Yazıları/ Paçal (1992)

Oluşum’da Cemal Süreya (1992)

Papirüs’ten Başyazılar (1992)

Toplu Yazılar (2000)

Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!