Cemil Meriç – Bu Ülke

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli KitapBu Ülke kitabı, doğu-batı sorunlarının yanında, sosyal ve siyasal konum ve tavır olarak iki karşıt grup olan sağ ve solun, kutuplaşmasına dair önemli tespitler içeriyor. Aforizmalarla okuyucuyu deneme türünün modern Türk edebiyatındaki en muazzam örneklerinden biri olan eserinin içine çeken Meriç, hayatındaki süreci ve elde ettiği deneyimleri mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan eserde, okurken derin düşüncelere kapılacaksınız. Tespit niteliğindeki tanımlamalarla kendinizi adeta kaybedecek ve sorgulamaya başlayacaksınız. Sesli Kitap Arşivi olarak Bu Ülke eserinin 8 saat 9 dakikalık kaydını sizlere sunuyoruz. Bu sesli kitap sayesinde hem Cemil Meriç’i yakından tanıyacak hem de adeta hayranlık besleyeceksiniz. Çünkü burada Türkiye’yi anlama üzerine bir sesli kitap bulacaksınız. Yakın Türkiye tarihi üzerine fikirler edineceksiniz.

Kitap, iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde Meriç’in çocukluğunun ve gençlik yılları anlatılıyor. Oğlu Mahmut Ali Meriç’in gözünden babası tasvir ediliyor. İdeolojisi ve felsefesi açısından fikir sahibi olunabilir. İkinci bölümde ise Türkiye’deki sağ sol çatışmaları, ilerici ve gerici düşünceler yer buluyor. Doğu-batının karşıtlıklarını ele alan yazar, yorumsuz ve düz anlatıma geçiyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar Açıklaması

Yazar, sosyolog, büyük düşünür, 12 Aralık 1916 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde doğmuştur. Gerçek ismi Hüseyin Cemil’dir. Meriç’ten önce de kısa süreli, Şaman ve Yılmaz soyadlarını kullanmıştır. Cemil Meriç, yaşamını neredeyse kitaplara ve sadece okumaya adamıştır. Dört yaşındayken okumayı öğrenen Meriç, kitaplar ile olan yakın dostluğu sayesinde iyi ahlaklı, olgun ve örnek bir kişilik olmuştur. Rumeli’den göçen bir ailenin çocuğu olarak ilk ve ortaokulu Reyhanlı Rüştiyesinde (1928) tamamladı. Burada Arapça, Fransızca, Kur’an, tecvîd (Kur’a-ı Kerim’i uygun telâffuzla okuma), ahlâk okudu. Ne yazık belki de bu büyük öğrenme çabası yüzünden gözlerini kaybetmiştir. Görmemesine rağmen kitaplardan asla vazgeçmedi. Her fırsatta kendisine kitapların okunmasını sağladı.

Talebelerinin yardımıyla çalışmalarını ölümüne dek sürdürdü. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli oldu. 13 Haziran 1987 tarihinde İstanbul’da yaşamını kaybetti.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir