Dokuzuncu Hariciye Koğuşu | Radyo Tiyatrosu |

DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU
| RADYO TİYATROSU |

Radyo Tiyatrosu Açıklaması

Radyo Tiyatrosu, Peyami Safa’nın beden ruh ilişkisini anlatan, Türk edebiyatının en önemli psikolojik romanlarından biri olarak kabul edilen eseri. Romanda olaylar hasta çocuğun gözünden anlatılıyor. Bu sebepten olsa gerek hasta çocuğun adı romanda hiç geçmiyor. TRT tarafından 1985 yılında dizisi çekilen eserde hasta çocuğa Safa adı verilmiş. TGRT uyarlaması radyo tiyatrosunda ise Peyami adı verilmiş.

Yapım: TGRT
Tür: Türk Edebiyatı, Türk Klasikleri, Dram, Aile
Eser: Peyami Safa
Uyarlayan: Selçuk Şahin
Yöneten: Mehmet Köseoğlu

En Sevilen Radyo Tiyatrolarını Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

Peyami Safa, Yazar. 2 Nisan 1899 yılında İstanbul’da doğdu. Yaşamı boyunca Peyami Safa haricinde, Çömez, Safiye Peyman, Serâzad ve Server Bedî takma isimleriyle yazılar çıkardı. Ailecek tanıştıkları Tevfik Fikret ise ona Osman Peyami adını vermiştir. Şair babası, Peyami Safa iki yaşındayken hayatını kaybetti. Dedesi Trabzonlu Mehmed Behçet Efendi de şiir yazardı. Amcaları Ahmed Vefa şiir ve Ali Kâmi Akyüz ise kitap çevirisi yapardı. İlköğrenimi Menbau’l-İrfan İptidai Mektebinde başlayan Safa,  dokuz yaşındayken sağ kolunda başlayan ve uzun yıllar tedaviyi gerektiren bir mafsal rahatsızlığı geçirdi. Yazarın neredeyse bütün gençliği hastane yollarındaydı. Belki de bu yüzden ortaokul kısmına başladıysa da 1910 yılında bitiremedi.

Açılan sınavı kazanarak Posta Telgraf Bakanlığı’nda Muamelât Kalemine memur oldu. Petit Larousse sayesinde kendi uğraşlarıyla Fransızca öğrendi. 1919 yılında bilgi ve yazı yazma yeteneğiyle daha sonra ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Yirminci Asır adlı gazeteyi çıkardı. Türk Musikisi Federasyonu, Güzel Sanatlar Birliği, Türk Felsefe Cemiyeti, Türk Dil Kurumu ve Türk Edebiyatçılar Birliği kuruluşlarında faal üye olarak görev aldı. Demokrat Parti’yi savunduğu için 1960 darbesinden sonra çok sayıda suçlamalara maruz kaldı. 1961 yılında Erzincan ilinde yedek subay öğretmen olarak görev yaparken tek çocuğu Merve Safa’yı kaybettikten birkaç ay sonra, 15 Haziran 1961 tarihinde bir kalp krizi sonunda İstanbul’da dostunun evinde hayatını kaybetti.

Radyo Tiyatrosu

Sesli Kitap Arşivi olarak amacımız; radyo yayınlarını dinleyiciye tiyatro izliyormuş hissi yaratmak. Bu sayede dinleyici kitlesinin düşünce ve kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Sadece sesli olarak oyunların sunulduğu Radyo Tiyatrosu kategorisinde arkadan gelen efektlerle tiyatronun adeta birebir canlı ortamını sağlayıp kişilerle olumlu ilişkiler sağlama gayesindeyiz.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir