Fyodor Dostoyevski – Timsah

FYODOR DOSTOYEVSKİ – TİMSAH

Sesli Kitap Açıklaması

Dostoyevski’nin diğer eserlerinden farklı üslup ve dile sahip Timsah, kara mizah olarak değerlendirilebilecek bir işleyişe sahip. 1865 yılının Ocak ayının on üçüncü gününde, İvan bir timsahın midesine iner. Çarşıda sergilenen timsah İvan’ı yutar yutmasına ama kahramanımız etrafında olup bitenleri duymaya devam eder. Rasyonel dünyadan kopuşu anlatan Timsah bir yabancılaşmanın hikâyesi.

(Tanıtım Bülteninden)

En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 1821’de Rusaya Moskova’da dünyaya geldi. Rusya Petersburg askeri Mühendislik Okulunu bitirdikten bir süre sonra edebiyatla uğraşmak için askerlikten ayrıldı. İlk romanı İnsancıklar 1846 yılında, o zamanın ünlü eleştirmeninden biri olan Belinski’den büyük övgü aldı. Daha sonra İkiz 1846 adlı kısa romanını yazdı. Bu romanından hemen sonra ise art arda Ev Sahibesi 1847, Beyaz Geceler 1848 ve Yufka Yürek’i 1848 romanlarını yayımlayan Dostoyevski, Netoçka Nezvanova 1849 adlı romanı yayımlandığı sıralar, devlet düzenini yıkmaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı; ölüm cezası, Sibirya’da dört yıl ağır hapse ve dört yıl askerlik hizmetine çevrildi.

ÜCRETSİZ SESLİ KİTAP DİNLE!

Suç ve Ceza’yı 1866 yazmaya başladı ve onun için aldığı avansla Rusya’ya döndü. Önce Kumarbaz 1866 adlı romanını yayımladı. Aynı yıl tamamladığı Suç ve Ceza, eleştirmenleri ve okurları hemen büyüledi. 1867’de asistanı Anna Snitkina’yla evlenerek yeniden yurt dışına çıktı; dört yıl Rusya’dan uzak kaldı. Dostoyevski, bu ağır yaşam koşulları altında da sendelemeyerek ikinci başyapıtı Budala’yı 1869 yazdı. Budala’yı, 1870’te Ebedî Koca, 1872’de Ecinniler, 1875’te Delikanlı izledi. Karamazov Kardeşler’i 1879-1880 yazmaya başladığında, artık ülke çapında tanınan ünlü bir yazardı. Dostoyevski bu arada, Grajdanin’e yazdığı “Bir Yazarın Günlüğü” 1873-1881 başlıklı köşe yazılarını, 1876-1877 yılları arasında aylık bir yayın olarak çıkardı. 1881’de Petersburg’da ölen Dostoyevski, Batılı ülkelerin edebiyat ve düşün yaşamında önemli bir rol oynamış, özellikle varoluşçuluğun temel kaynaklarından biri sayılmıştır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir