Sesli Kitap Açıklaması
İlk Rus klasikleri arasında yer alan Ölü Canlar, 19. yüzyıl Rus toplumunun en başarılı hicivlerindendir.
Gogol, hayranı olduğu Puşkin’in önerisiyle yazdığı Ölü Canlar’da dönemin Rusya’sını kitabın kahramanı Çiçikov üzerinden anlatır. Zengin olma hayaliyle yanıp tutuşan Çiçikov kendisine kurnazca bir yol bulmuştur: Kasaba kasaba dolaşıp toprak sahiplerinin ölü kölelerini kâğıt üzerinde satın alarak “itibar sahibi bir beyefendi” olmak…
Gogol’ün İlahi Komedya’dan esinlenerek üç cilt olarak tasarladığı eseri, ilk cildinin ardından sansür komitesinden büyük eleştiriler alır. 10 yıl sonra ikinci cildi tamamladığında Gogol, geçirdiği bir buhranla eserin elyazmalarını yakar. İlk tasarlanan haline uygun şekilde tamamlanamamasına rağmen bütünlüklü bir kitap olan Ölü Canlar, metnin alt başlığı gibi adeta “bir epik şiir”dir ve 19. yüzyıl Rus edebiyatının en başarılı örneklerindendir.
(Tanıtım Bülteninden)
En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!
Yazar Açıklaması
Nikolay Gogol, Ukrayna’da 31 Mart 1809 tarihinde dünyaya gelmiş Rus asıllı yazardır. 12 yaşında Nizhyn’de okula giden Gogol, burada ilk olarak yazarlık kariyerine şiir ve kısa öykülerle başlamıştır. Dünya edebiyatında ismini duyurduğu en önemli eseri Palto’dur. Palto, dönemin devlet büyükleri tarafında büyük tepki alır. Gogol, Palto eserinde baskı altında kalan halkın yönettiği idarecileri eleştirmiştir. Kitap sonrası kendisi de büyük bir baskı altında kalır ve psikolojik sorunlar yaşar. Hatta Dostoyevski bu eser için “Hepimiz paltonun cebinden çıktık” demiştir.
1842 yılında yayımlanan “Ölü Canlar” ise eleştirmenler tarafından ilk ‘modern’ Rus romanı olarak görülür. Yine ünlü eserlerinden biri olan “Bir Delinin Hatıra Defteri” oyunlaştırılıp sahneye konulur. Yıllar geçtikçe Gogol, kendi ruhunu arındırmaya verir kendini. Din adamlarının etkisi altına girer. Hatta Gogol, Ölü Canlar’ın 1842 yılında yayınlanan ilk cildinin ardından ikinci cildini yazmaya başlar. Bitirdiğinde ise bir rahipten etkilenerek yazdıklarını yakar. Ve ikinci cilt yayımlanmaz. Arta kalanlar toplanır. Piyasaya sürülür. Nikolay Gogol, bu olaydan tam 10 gün sonra yani 4 Mart 1852 tarihinde, 42 yaşında hayata gözlerini yumar.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!