İçindekiler
Milliyet Gazetesi, 1987 yılından beri Haldun Taner anısına öykü ödülleri kapsamında tören düzenlemeye devam ediyor. O yıl yayımlanmış öykü kitapları yeni yazılmış ya da henüz yayımlanmamış öyküler arasında seçici kurul, en iyi öykü olarak bir eserin sahibine ödül takdim ediyor. Toplum bilincinden-bireysel dünya çatışmalara, dile hâkimiyetten duyarlılığa kadar birçok kriterin incelendiği öykülerde, bu zamana kadar 30 esere ödüle layık görüldü.
Bir Kırık Segah – Yazar: Kamil Erdem
Yazar Erdem, iz bırakan anların, gün yüzüne çıkmamış ruh hallerinin üstündeki perdeyi yalın bir dille kaldırıyor. Toplumda nesneleri yalayan karanlığı, kalpten dudaklara bir türlü ulaşamayan sırları, hafızanın bastırılamayan seslerini betimlerken, sükûnetine gömülerek sıkıntılarını bir duvar misali ören insanları kendine has o derinlikli üslubuyla aktarırken belleklerde yer ediniyor. Gündelik hayatın nobranlığına karşı nahif ama güçlü bir başkaldırıya kulak kabartıyoruz bir kez daha. Her şeye rağmen gülümsemeyi elden bırakmayan bir umutla. (Arka Kapak Yazısı)
İçeri Girmez miydiniz? – Yazar: Neslihan Önderoğlu
Öykülerinde farklı hayatları, farklı insanlarla bir araya getiren Önderoğlu, yalın ve çarpıcı anlatımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Günlük hayatın sorunlarını, derdini yüklenen, yaşamdan yaralar alıp kabuklarına çekilen farklı yaşamları anlatıyor. Onlara ‘içeri girmez miydiniz?’ diyor. “Yüzünde yarım bir gülümseme. Onu bütüne mi tamamlasa yoksa yüzüne daha başka bir ifade mi oturtsa, karar veremiyor. Daha üzgün görünebilir belki ya da daha öfkeli. Bu duruma hepsi uyar. Hayır, sağ olun, otobüse yetişmem lazım, diyorum. Yalan. Birlikte yaşadıkları evi, onun benim hayatımda olmadığı zamanlarda kaçıp saklandığı yeri ne kadar çok merak ettim. Ona bizden başka bir hayatı içine sığdırabileceği bir ev yarattım. Odalarında, banyosunda, mutfağında defalarca dolaştım. Şimdi eşiğinde durduğum bu evin, o düşsel eve ne kadar benzediğini görmek ilginç olabilirdi”.
Bu kitabı okurken, yoğun bir hüzün duygusu sizi sarıp sarmalayacak.
Bir Fasit Daire – Yazar: Berna Durmaz
Berna Durmaz, ‘Bir Fasit Daire’ kitabında ‘Kenar mahalle’ ağzı konuşma dillerini, kasabalıların kendine özgü söylemlerini güçlü gözlemlerle okuyucuna sunuyor. Tüm ezilmişliğine karşın neşesini yitirmeyen insanları bu kitapta fazlasıyla bulabilirsiniz. On üç yeni öyküyü içinde barındıran kitapta, Durmaz, bir Roman mahallesinde olup bitenleri ele alıyor. Ve öykülerinde ortak karakterleri sadelikle kullanıyor. Toplumun içine düşeceğiniz kitabın sayfa sayısı 120, baskı yılı ise 2015.
O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları – Yazar: Yiğit Okur
Cenevre’de birincilikle bitirilen fakülteden, cep tiyatrosunun kuruculuğuna kadar müthiş bir başarı hikâyesine sahip Yiğit Okur’un öykü kitabı ‘O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları’, dozu iyi ayarlanmış mizah ve ironiyle birleşince güldürürken düşündüren cümleler ortaya çıkmasına neden oluyor. Haldun Taner Öykü Ödülü’nün yanında Yunus Nadi Ödülü’ne de sahip Okur, yazdıklarında kendi yaşam çevresinden ve kişisel birikiminden yola çıkıyor. 2016 yılında kaybettiğimiz Okur’un, büyük ustalıkla kurguladığı son derece keyifli öykü kitabı unutulmazlar arasında.
Foto Sabah Resimleri – Ayşe Kulin
Çocukluğumun Ada’daki köşkte geçen yaz tatilleri dışında, ben hep bu beton apartmanların odalarında yaşamıştım. Beton odaların tavanları, önceleri çok yüksek ve kartonpiyerli iken giderek alçalıp, sadeleşmiş, odaların boyutları giderek küçülmüştü. Anneanneme ailesinden kalan avizelerin önce zincirleri kısaltılmış, sonra da onları dar odalardan, daha geniş ve yüksek tavanlı evlere terfi ederek bizimle yer değiştiren kişilere satmıştık. Anneannem, bizden eşyalarımızı satın alacak güce sahip o kişileri hep küçümsemişti nedense. O baygın yeşil gözleri ile bir devrin tüm ihtişamını görmüş ve yaşamıştı. Ben sadece ondan duyarak imrenmiş, özenmiş ve hayal etmiştim. Türk öykücülüğünün en önemli iki ödülünü, 1995 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, 1996 yılında ise Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazanmış bir başyapıt (Kitap Tanıtımından/Bültenden)
Bir Şehre Gidememek – Yazar: Mario Levi
Mario Levi’nin ‘Bir Şehre Gidememek’ eseri 1990 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. Kitapta üç öykü var. Üçünü birleştiren ayrıca anlatıcı ağzından dördüncü bir ‘metin öykü’ yer alıyor. İnsanı anlatan; biraz karanlık ama umutlu sesler. Sancılı aşk hikâyeleri, hızla değişen, değiştikçe de bozulan bir kent profili. Azınlıkta ve yalnız kalanlar, özlemler ve sancılar. Bir başucu kitabı niteliğindeki “Bir Şehre Gidememek” Levi’nin adeta okurlarına gönderdiği bir mektup.
Sırtımdaki Ölüler – Yazar: Yavuz Ekinci
Kitap arkasındaki yazıyla öneri listemizi bitirelim. “Ey kalem! Ucun kırılsın, mürekkebin kurusun!” Levh-i Mahfuz. Felaket Çağı’nda bir gün. Günün birinde insanın üstündeki en büyük lanet olan hafıza dile gelince, duvar infazı, silah cinayeti, fotoğraf intiharı, ayna gölgeyi, ölüm karanlığı ve kalem kaderi anlatmaya koyulur. Sayfa sayısı 64, baskı yılı ise 2007.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!