Halide Edip Adıvar – Himmet Çocuk

HALİDE EDİP ADIVAR – HİMMET ÇOCUK

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Halide Edip Adıvar – Himmet Çocuk Elvanlar’da ihtiyar bir kılavuz aldık. Köy kısmen yanmış  perişan  herkes fersiz ve şaşkın gözlerle kamyon denilen canavarın bîlüzum gürültüsüne bakıyordu. Herkesin ruhunda sonu gelmeyen meşakkatin  açlığın  her günün gizli felâket ihtimallerinin yuğurdusu yeis ve lâkaydî vardı. Onun için kimse Uşak’a kadar gelmek istemiyordu  Parayı ne yapacaklardı? Ne alırdı ki? Yalnız zayıf yüzlü bir ihtiyar halsiz bir sesle:

-Ben İney’e kadar yolu biliyorum. Fakat beni Uşak’a götürürseniz ve bana orada bir okka tuz verirseniz gelirim  dedi. Akşam karanlığı basarken kamyon mırıldanarak  homurdanarak Anadolu’nun ıssız  yolsuz beyabanına daldı.

Kamyonda İstanbul gazetecileri vardı. Yunan ordusunun emsalsiz mezaliminin külleri ve facia sahnesi üstünde tetkikat yapacaklar  ben cephenin Yunan mezalimi raporunu hazırlarken onlar da ajansla Türkün felâketini dünyaya bildireceklerdi. Anadolu’da hâkim  insan değil tabiattır. Kuytu ormanlar  batak ovalar  sam keskin yokuşlar  sonra karanlık kımıldıyormuş gibi insanı keserek  dondurarak esen acı rüzgârın ortasından bin bir zahmetle bilmem kaç saat geçti.

İney  bir derenin yamacından kurşunî bir yangın harabesine inkılâp eden bir köydü. Kamyon hırlayarak  çırpınarak köyün yoluna girerken dünyada hilkat-i Âdem başlamış gibi etraf insan sesinden hayatından âriydi. Yalnız bir sürü çakal acı acı  karanlık esiyormuş gibi dereyi yalayıp geçen rüzgârla hem-âhenk uluyordu. İçimden:

-Eyvah  köyden hepsi gitmiş  nasıl tahkikat yapacağız? diyordum.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar: Halide Edip Adıvar
Seslendiren: Seslendiriyor

En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

Halide Edip Adıvar, Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Özel olarak Rıza Tevfik’ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki’den matematik dersleri aldı.. Milli Mücadele’ye katıldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra kocası Adnan Adıvar ile gittiği Avrupa ve Amerika’da on beş sene kadar kaldı (1923-1938) 1939’da yurda döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörü (1940), İzmir milletvekili (1950-1954) oldu.

İlk romanlarında aşk konularını işliyor, kadın psikolojisi üzerinde duruyordu. Sonra türkçülük akımını benimsedi; duygulandırma ve süslemeden kaçınan, realizmi ön plana alan romanlar yazdı. Hele yurda döndükten sonraki romanlarında konularını bir olay çevresinde toplanan tek insanlara değil, devirlere, nesillere gelenek ve törelere bağladı. Sineki Bakkal romanı CHP roman ödülü’nde birincilik kazanmıştır. (1972) Çevirileri, incelemeleri, İngilizce eserleri de olan yazarın romanları filme de alınmıştır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir