İMAM GAZALİ – İSLAM AHLAKI
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, İslam ilim ve kültür dünyasının yaklaşık bin yıldır merkezinde yer alan, Eserleri ve fikirleri; sosyal-ekonomik-ilmî statü fark etmeksizin toplumun bütün kesimleri tarafından takip edilen, bu büyük âlimin en önemli metinlerini daha kolay ulaşılabilir, daha rahat okunabilir, ve daha çok istifade edilebilir hale dönüştürme düşüncesinin ve çabasının bir ürünü. On kitaptan oluşacak ‘Gazâlî Kitaplığı‘nın ilk dört kitabı okurla buluştu. Diğerleri de çok yakında kültür dünyasındaki yerini alacak…
Yaşadığımız hayatın en temel pratiklerinden, adab-ı muaşerete; müslüman bireyin gündelik hayatta karşılaşacağı temel problemlerden, ibadet hayatına; tasavvufî yaşantıdan, varlık âleminin hikmetlerine, dinî-felsefî tartışmaların en derin mevzularına kadar çok geniş bir yelpazede ele aldığı, irdelediği, tartıştığı konularla Gazâlî; düşünme/üretme/tavır koyma ve uygulama noktasında bugünün insanına da yol göstermeye devam ediyor.
(Tanıtım Bülteninden)
En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!
Yazar Açıklaması
Ebu- Ha-mid Muhammed bin Muhammed el-Gazali (d. 1058 – ö. 1111), İranlı İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Lâkabları, Hüccet-ül-İslam ve Zeyüddin’dir. Genel olarak El Gazali ve İmam Gazali isimleriyle tanınmıştır.
Gazali Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan’ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus şehrinde Ahmed b. Muhammed er-Razikâni’den, daha sonra Cürcan şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmaili’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde ilim öğrenimi görmüş, itikadi düşünce olarak Ebu Hasan Eş’ari’den ve ameli görüş olarak ise Şafii etkilenmiştir. Hocası İmam-i Harameyn Abdülmelik el-Cüveyni 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider.
Tasavvuf alanındaki hocası olan Ebu Ali Farmedi’nin etkisiyle bu alana daha çok önem verdi. Tasavvufa olan ilgisinden ve Hacc’a gitmek istemesinden dolayı medresedeki görevini bırakarak 1095 yılında Bağdat’tan ayrılarak Şam’a gitti. Hac görevi sonrasında Şam’a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus’a geçti. Şam ve Tus’ta bulunduğu sürede tefekkür ve uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında oldukça ileri bir aşamaya geldi. Bağdat’tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamül Mülk’ün oğlu Fahrül Mülk’ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Burada kısa süre sonra Tus’a dönerek yaptırdığı Tekke’de müritleriyle birlikte Sûfi yaşamı sürdü. Gazali 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan Tus şehrinde vefat etti.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!