J.R.R TOLKIEN – BÜYÜK WOOTTON DEMİRCİSİ
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Büyük Wootton köyünde her 24 senede bir İyi Çocuklar için Ziyafet düzenlenirdi. Bunu kutlamak adına da bu ziyafete davet edilen 24 çocuğu besleyecek bir Büyük Pasta hazırlanırdı. Pasta çok tatlı ve zengin olurdu, baştan aşağı da şekerli kremayla kaplanırdı.
Ama bu pastanın içinde çok ama çok tuhaf malzemeler de kullanılırdı ve bunlardan birini yutan çocuklar periler diyarını ziyaret edebilirlerdi.
Tolkien’in, George MacDonald’ın Altın Anahtar’ı için yazmaya başladığı önsöz, bu keyifli masala dönüşmüştür.
Yüzüklerin Efendisi’nden neredeyse on yıl sonra ve yaratımı ömür boyu süren Silmarillion sona yaklaşırken yazdığı Büyük Wootton Demircisi. Tolkien’in ömrü boyunca edindiği tecrübe ve fikirlerin ürünüdür ve Tolkien hayattayken basılmış son kurgu eseridir.
Hikâyenin çıkış noktasına dair notları, alternatif bir son ve Perilerin doğası üzerine yazdığı yayımlanmamış bir makaleyle beraber tekrar okurlarla buluşuyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Seslendiren: Emirhan Akın
Yazar Açıklaması
John Ronald Reuel Tolkien, 1892’de Güney Afrika’da doğdu. Dilbilim ve Eski İngilizce konularında uzmanlaştı ve 1945’te Oxford Üniversitesinde İngilizce Profesörü oldu. 1959’a kadar bu görevde kaldı. Oxford’da II. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Owen Barfield, C. S. Lewis ve Charles Williams gibi yazarlarla birlikte edebi bir çevre oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi’nin (ve örneğin, C. S. Lewis’in Kozmik Üçleme’sinin) temeli bu çevrenin toplantılarında atılmıştır.
Yüzüklerin Efendisi‘nin 1954 ve 1955 yıllarında üç cilt halinde yayınlanması, özellikle “saygıdeğer” bir İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörünün “fantezi” gibi bir türde eser vermesi, edebiyat eleştirisi çevrelerinde küçük çaplı bir skandala yol açtı. Tolkien’ın 1937’de yayınlamış olduğu Hobbit (Mitos/Altı-Kırkbeş, 1997), daha ziyade masal türüne ait bir çalışma olarak kabul edildiği için üzerinde pek durulmamıştı. Oysa Tolkien, Yüzüklerin Efendisi‘yle birlikte, Hobbit‘te başladığı “dünya yaratma” projesinde ısrarlı olduğunu gösterdi.
Yüzüklerin Efendisi‘nin yarattığı dalgalanma, “fantezi” türünün, tıpkı o yıllarda bilimkurgu için de olduğu gibi, “saygın” edebiyat türleri arasında kabul edilmesinde önemli rol oynadı; Tolkien’ı izleyen fantezi yazarları, onu ve onun yarattığı “Orta Dünya”yı büyük ölçüde taklit etmekten vazgeçemediler. Tolkien’ın 1973’teki ölümünden sonra “Orta Dünya”nın Birinci Çağ’ını ele alan Silmarillion (1977), oğlu Christopher Tolkien tarafından yayına hazırlandı. Christopher Tolkien 1980’li ve 90’lı yıllar boyunca babasının yarım kalmış elyazmalarını yayınlayarak eksiksiz bir “Orta Dünya” tarihi hazırlamaya gayret etti.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!