Julius Caesar | Radyo Tiyatrosu |

JULİUS CAESAR (JÜL SEZAR)
|RADYO TİYATROSU|

Radyo Tiyatrosu Açıklaması

Radyo Tiyatrosu, William Shakespeare’in Julius Caesar (Jül Sezar) trajedisi, ilk kez 1599 yılında yayımlanmış/sahnelenmiş, daha sonra dünya edebiyatının en başlı yapıtlarından birisi haline gelmiştir.İngiliz ve dünya edebiyatının dev yazarı William Shakespeare’in yazmış olduğu tragedya, Caesar’ın en yakın arkadaşının ahlaki krizini vurgular.

Diğer oyunlar ise “Antonius ve Kleopatra” ile “Cornelaus Faciası”dır. Fakat Jül Sezar adlı yapıt, üç oyun arasında dünyaca kabul görmüş en meşhur oyunudur.

Haksızlığın er geç cezasını bulacağı ve insanlar kötü emellerini iyi bir amaç maskesi altına gizlediklerini belirten oyunda herkesin aklında “Sen de mi Brutus?” sözleri yer etmiştir. Sezar’ı öldürmeye sözleşenler arasında, bir idealist olan Brutus de vardır; Brutus, Sezar’ın yetiştirmesi ve en yakın dostu olmakla birlikte, Cumhuriyetin yıkılarak monarşinin kurulmasından kaygı duymaktadır. Ceasar’ın suikastçılarından biri olan Brutus’un Yüce Roma’nın bir imparatorluğa dönüşmesine karşı çıkması ve cinayetle son bulması anlatılır.Ahlaki ve toplumsal değerler örtüsü altında kişisel menfaatlerin ve iç yüzlerinin ortaya konulduğu eserde, iktidar hırsı ve ikiyüzlülüğü ortaya çıkıyor. William Shakespeare’nin eseri, vaka düzeni ve tarihi olaylar ile birçok mesajı en güzel şekilde veriyor.

Radyo Tiyatrosu Dinle!

Yapım: TRT
Tür: Trajedi. Dünya Edebiyatı
Yazan: William Shakespeare
Türkçesi: Mehmet Şükrü Erdem
Radyoya Uygulayan: Özcan Eren

En Sevilen Radyo Tiyatrolarını Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

William Shakespeare, İngiliz oyun yazarı, şair ve aktör.

William, Stratford-upon-Avon, İngiltere’de doğdu ve 26 Nisan 1564’te vaftiz edildi.Sekiz çocuklu ailenin üçüncü ve hayatta kalan en büyük oğludur.Annesi, Mary Arden köyden bir toprak sahibinin kızıydı. Babası John, bir çiftçinin oğlu. Ve tarım ürünlerinin tüccarıydı.

Shakespeare’in çalışmaları için benimsediği stil hakkında konuşurken, son derece yenilikçliği ön plana çıkıyordu.Metaforlar ve retorik ifadeler ekleyerek geleneksel  tarzını kendi kelimelerinin tarzına uyarladı. Tüm oyunlarda halkın saçma sapan bulduğu şiir veya basit nesir biçimlerini kullanan pasajlara yer verdi.

Genellikle İngiliz yazarların en büyüğü ve insanlık tarihinin en olağanüstü yaratıcılarından biri olduğu kabul edilmektedir. Shakespeare şüphesiz İngilizce’nin en çok alıntı yapılan yazarıdır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz.Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir