KEMAL TAHİR – DEVLET ANA
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Kemal Tahir’in Devlet Ana romanı, altı bölümden meydana gelmektedir. Osmanlıların aşiretten devlet kurumlarına kadar geçişinin anlatıldığı en tanınmış örnek olması sebebiyle büyük bir öneme sahiptir. Eser, Osmanlı Devleti kurulmadan önceki Anadolu’nun görünümünü ve Anadolu insanının özlemlerini anlatırken, onların güçlü, güvenli, adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacı da açığa çıkarmaktadır. Romanın adı, eserdeki başkahraman Devlet Hatun’dan gelmektedir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yerine Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılması destansı bir şekilde anlatılmıştır.
Kemal Tahir’in en önemli romanı olarak gösterilen “Devlet Ana”, onun düşünce yapısını da en iyi yansıtan eserlerinden biri sayılmaktadır. 1967 yılında ilk kez yayımlanan sonra da 1968 yılında Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazanmış bu eseri sesli kitap olarak sizlere sunuyoruz. Kemal Tahir, Türk tarihi ve toplumu hakkındaki orijinal ve sağlam görüşlerinden hareket ettiği için hem ‘mahalli ağızları’, hem Türkçe’nin küçümsenmiş ve unutulmuş nesir dilini hem de yeni imkânlarını kaynaştırarak ve aşarak kullanabilmiştir.
Eserlerindeki yalın, eşsiz dil ve üslup güzelliğinin kaynağı bu davranıştadır. Daha önceki romanlarında da görülen bu özellik ‘Devlet Ana’da en yüce noktasına erişmiştir. Türkçe’nin unutulmuş olan dehası bütün boyutları, zenginliği ve haslığıyla ilk olarak Kemal Tahir’in eserlerinde kendini göstermektedir. Eserde Osmanlı imparatorluğunun aşiret devrine inilerek Söğüt’ teki yaşam tarzı dikkatlere sunulmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun yükselmesine sebep olan tarihi şahsiyetler de esere dâhil edilmiştir.
Kitaptan Kısa Kısa
“Bir devletin gideri gelirini aştı mı, rezilliği, Hızır peygamber gelse önleyemezmiş… Rüşvetin, soygunun, töresizliğin, utanmazlığın kaynağı budur”
“Kıskanmayacaksın, kin tutmayacaksın, zulmetmeyeceksin!..”
Her şeyin zamanı ve gök altında olan her işin vakti vardır. Doğmanın vakti, ölmenin vakti, aramanın, bulmanın, yitirmenin vakti vardır.
“Kitap olmayınca aktan kara, eğriden doğru ayrılmaz.”
“Dünya kurulduğundan beri kılıç mı daha kanlı kalem mi ayırt edilebilmiş değildir. Bence kılıç yarası bir, kalem yarası bin…”
“Neden insanoğlu mezar toprağını acele örter? Ölümden korkar çünkü! Neden korkar? Korkuludur ölüm!”
“Ey oğul! Saygılı ol ki saygı göresin! Sözün dolusunu söyle ki dinletebilesin!”
Yazar Açıklaması
Kemal Tahir, Türk filozof ve yazar. Asıl adı “İsmail Kemalettin Demir” olmasına rağmen Nurettin Demir, Cemalettin Mahir, İsmail Kemalettin, Körduman, Bedri Eser, Murat Aşkın, Samim Aşkın, Ali Gıcırlı, F. M. İkinci ve Celal Dağlar imzalarıyla da yazılar çıkarmıştır. 13 Mart 1910 yılında İstanbul’da doğmuştur.
Deniz subayı olan babası Sultan II. Abdulhamid’in yaverlerindendi. İlkokulu muhtelif okullarda, rüştiyeyi Kasımpaşa’daki Cezayirli Hasan Paşa Rüştiyesi’nde okudu (1923). Galatasaray Lisesi’ni onuncu sınıfta bırakarak (1930) hayata atıldı. Avukat kâtipliği ve Fransızların idaresindeki Zonguldak Kömür İşletmeleri’nde ambar memurluğu yaptı.
1938’de Nâzım Hikmet’le birlikte “askeri isyana teşvik” suçlamasıyla tutuklanarak Bahriye Dâvâsında yargılandı. On beş yıla hüküm giydi. 1940’ta eşinin isteğiyle boşandı. Genel af yasasıyla serbest kaldı. İstanbul’a döndükten sonra, bir süre İzmir Ticaret gazetesinin İstanbul mümessilliğini yaptı. İktisadi konularda yazılar yazdı, çeviriler yaptı. 6-7 Eylül olayları sırasında gözaltına alındı. Harbiye Cezaevinde 6 ay hapis yattı. 21 Nisan 1973 tarihinde İstanbul’da vefat etti.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!