İçindekiler
- Kitap İncelemesi Nedir? Ve Nasıl Yapılır? Sorularını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Kitap inceleme, okuduğunuz kitabın çok daha iyi anlaşılmasını sağlayan eleştiri biçimidir. Önceden okunmuş kitaplar için oluşturulmuş inceleme yazıları yıllar sonra tekrar okunduğunda, tekrar okuyormuş hissi verecektir. Bu sebeple hazırlanan kitap inceleme yazıları kalıcı özet niteliğindedir. Sesli Kitap Arşivi olarak bu yazımızda kitap nasıl incelenir? Nelere Dikkat edilir? Sorularının cevaplarını vereceğiz. Bu sorulara geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitap özelliğimizi de denemeyi unutmayın keyifli okumalar.
- 1) Yazmaya Hazırlanma Süreci
- 2) Taslak Oluşturmak
- 3) Son Şeklini Vermek
- Doğru Bir Kitap İncelemesi Yazmak İçin Hangi Sorular Sorulmalıdır?
Kitap İncelemesi Nedir? Ve Nasıl Yapılır? Sorularını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Kitap inceleme, okuduğunuz kitabın çok daha iyi anlaşılmasını sağlayan eleştiri biçimidir. Önceden okunmuş kitaplar için oluşturulmuş inceleme yazıları yıllar sonra tekrar okunduğunda, tekrar okuyormuş hissi verecektir. Bu sebeple hazırlanan kitap inceleme yazıları kalıcı özet niteliğindedir. Sesli Kitap Arşivi olarak bu yazımızda kitap nasıl incelenir? Nelere Dikkat edilir? Sorularının cevaplarını vereceğiz. Bu sorulara geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitap özelliğimizi de denemeyi unutmayın keyifli okumalar.
Kitap incelemesi bir makalenin veya tezin bir bölümü olarak söylenebilir veya istediğiniz türden inceleme yazısı olabilir. Kitap incelemesinin temel özelliği, kitapla ilgili fikirlerinizi belirtmektir. Bir kitap incelemesini doğru bir şekilde yazmak için önemli noktalar vardır bunlar:
1) Yazmaya Hazırlanma Süreci
İlk olarak kitabı baştan sona okumalısınız, yeterince iyi anlamadıysanız tekrar okumanızda fayda var. İlk okumanızda detaylı bir şekilde inceleme yazısı yazmak oldukça zor olacaktır. Bu yüzden kilit noktaları kaçırmamak adına tekrar okuyabilirsiniz. Yazarlar çok zeki kurgular yazabiliyorlar ve bunları okuyucular genellikle ikinci okuyuşlarında fark edebiliyorlar. Kitabı okurken not çıkarmalı, kitaplardan ne beklediğinizi açıklamanız da faydalı olacaktır.
2) Taslak Oluşturmak
Taslak oluşturmak, kitap incelemesinin özünü meydana getirmek demektir. Öne çıkarmak istediğiniz önemli noktaları tüm incelikleriyle yazmalısınız. Taslağı bitirdikten sonra çalışmalarınızı düzenlemelisiniz.
3) Son Şeklini Vermek
İnceleme yazısı yazmak için ilk deneyiminiz elbette mükemmel olmayacaktır. Bu nedenle incelemenizi geliştirmek ve tüm düşüncelerinizi bir araya toplamak için üzerinden tekrar tekrar geçmeniz gerekmektedir.
Doğru Bir Kitap İncelemesi Yazmak İçin Hangi Sorular Sorulmalıdır?
Kitap incelemesini nasıl hazırlayacağınız konusuna gelirsek, kitabın tüm detaylarını kaçırmadığınızdan emin olmanız için kendinize bazı sorular sormanız gerekmektedir. Bu sorulardan birinin eksik olması, incelemenizin yetersiz olmasına, veya ağır bir şekilde eleştirilmesine sebep olacağı için soruları mutlaka kendinize sormalısınız.
Kitabın adı nedir?
Kitabın yazarı kimdir?
Kitap hangi tarihte yazılmış ve yayınlanmıştır?
Kitabı hangi yayınevi yayınlamıştır?
Kitap ne tür yazılardan oluşuyor?
Kitaptaki ana karakterler kimlerdir?
Kitabı kısaca özetlediniz mi?
Herhangi bir düşünce akımı var mı?
Kitaptaki temalar nelerdir?
Kitapta öne çıkan motifler nelerdir?
Bu sorularla birlikte artık iyi bir kitap incelemesi yazmaya başlamamanız için hiçbir sebep yok. Ve bu bilgilerle aklınızdaki kitap incelemesi nasıl yazılır? Sorusunun cevabını vermiş bulunmaktayız. İhtiyacınız olan bütün bilgilere sahipsiniz şimdi sırada hangi kitabı okuyacağınızı seçmekte.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!