Konusu Bilim Olan Kitap Önerileri

KONUSU BİLİM OLAN KİTAP ÖNERİLERİ

Konusu Bilim Olan Kitap Önerileri listemizde sizlere her zaman kaliteli içerikler sunmayı planlayan Sesli Kitap Arşivi olarak hazırladığımız bu listede çok değerli kitapları bulacaksınız. Bünyemizde bulunan birçok farklı sesli kitap kategorisinin yanında siz değerli kullanıcılarımız için hem bizim beğendiğiniz hem de sizin beğeneceğinizi düşündüğümüz Blog kategorimizde her hafta farklı listeler sunmaya devam ediyoruz. Kitap kategorileri arasında yer bulan Bilim Kitapları birçok farklı ve önemli Kitap ve Yazar tarafından oluşturulan bu listede bilim hakkında birçok önemli bilgi edinebileceksiniz.

Hazırlamış olduğumuz listenin içerisinde çok değerli bilim insanları tarafından yazılan bu kitaplar bilim dünyasına uzanacak ve birçok yeni bilginin de sahibi olacaksınız. Uzay, zaman, makineler, robotlar ve insan vücudu gibi farklı konularda içerik bulmanızı sağlayacak olan bu listede Popüler bilim gibi birçok kitap bulunmaktadır. Bilim ile alakalı olanlar için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bu yazımızda sizlere faydalı olacak eserleri okurken eğlenirken birçok yeni bilginin sahibi olacaksınız.

Farklı kaynakları kullanarak ve Bilim Kategorisinde uzman ekip arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu kitap listesinde, yeni bilgiler edinmek hiç olmadığı kadar kolay olacak.

İşte Konusu Bilim Olan Kitap Önerileri listemiz.

Albert Einstein – Benim Gözümden Dünya

Benim Gözümden Dünya’da, Albert Einstein’ın hayata, yaşadığı dünyaya ve bilimsel çalışmalarına dair görüşlerini bulacaksınız. Büyüleyici, esprili ve zekice gözlemler, büyük bir kalbi ve az rastlanır bir aklı açığa vuran samimi itiraflar…Benim Gözümden Dünya, bu özel kişiliği, kendi yazdığı ya da başkası tarafından kaleme alınan hiçbir kitapla kıyaslanmayacak bir açıklıkta gözler önüne seriyor. Einstein insanlığa, yardımlaşmanın hakim olduğu barış dolu bir dünyaya ve bilimin yüce amaçlarına inanıyordu.  “İyi ve Kötü”, “Din ve Bilim”, “Aktif Pasifizm”, “Hıristiyanlık ve Yahudilik” , “Azınlıklar” ve “Bir Arap’a Mektup” gibi farklı konu başlıklarının ele alındığı Benim Gözümden Dünya, işte bu inançların savunması niteliğindedir.

(Tanıtım Bülteninden)

Serkan Karaismailoğlu – Dura Mater

Elma Yayınevi uzun zamandır merakla beklenen kitabı Dura Mater’le okurlarının karşısında…

“Şu an ellerinizin arasında olan Dura Mater adlı kitap, 3 kitaptan oluşan Mater Serisinin üçüncü ve sonuncu kitabıdır. O nedenle Bölüm 101’den başlamaktadır. Eğer serinin ilk iki kitabını okumadıysanız lütfen elinizdeki kitabı usulca aldığınız rafa geri koyunuz.”
Yazar Serkan Karaismailoğlu, bu cümlelerle başlıyor Mater Serisinin 3. ve son bölümüne… İlk iki kitabın konusunu oluşturan heyecanlı serüveninin sonunu ve kahramanların yaşadıklarını okuyoruz Dura Mater’de. Her zamanki gibi bilim, bilim tarihi, macera ve heyecan dolu bir hikâye sizi bekliyor…

Keyifli okumalar…

(Tanıtım Bülteninden)

Stephen Hawking – Zamanın Kısa Tarihi

Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking’in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. Bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking’in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kâşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir. 

Kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla Hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi.

(Tanıtım Bülteninden)

Marcus Chown – Dünya’nın Tüm Dertleri

“Dünya düzenden yoksun değildir. Güneş her sabah doğar. İnsanlar gençleşmez, yaşlanır. Bir sonuç her zaman bir sebebi izler. Dünyanın kumaşında bir düzen vardır.”

Neden nefes alıp veririz? Para neden var? Yaşam neden cinsiyeti icat etmiştir? Neden bir şey olması, hiçbir şey olmamasına baskındır? Beyin nasıl çalışır? Gelişkin bir maymun soyundan başka bir şey olmayan -ve DNA’sının üçte biri mantar DNA’sıyla ortak olan- bizler nasıl yeryüzünün hakimi olduk? Zemin katta yaşayan insanların üst kattakilere göre geç yaşlandığını ya da uygarlık tarihindeki temel kırılma noktasının gıdaları pişirmeye başladığımız an olduğunu duymak sizi şaşırtır mıydı? Peki ya bizi kuşatan evrenin dev bir hologramdan ibaret olması ihtimali?

Karmaşık meseleleri biz sıradan insanlar için anlaşılır bir dille anlatmaktaki hüneriyle haklı bir şöhret edinen Marcus Chown bu kez büyük bir işe kalkışıyor: yaşama etki eden her şeyi anlamak ve anlatmak. Kapitalizmden görelilik teorisine, termodinamikten toplum dinamiklerine, seksten hayatın kökenine kadar her şeyi…

Dünyanın Tüm Dertleri meraklı bir zihnin, dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için çıktığı galaksiler, uygarlıklar ve türler arası bir yolculuk. Ve yan koltuk sizin için ayrılmış.

(Tanıtım Bülteninden)

Thomas S. Kuhn – Bilimsel Devrimlerin Yapısı

Bilimsel buluşların mantıksal yapısı nedir? Ne tür kurallara ve kavramsal araçlara gerek vardır? Bu araçlarla üretilen bilginin sürekli ileriye, daha doğru olana gittiğini nereden bilebiliriz? Birbirine zıt bilimsel açıklamaların hangisinin daha geçerli olduğunu belirlemek için ne gibi ölçütlere sahibiz? Daha çok bilim felsefesi alanına giren bu sorulara yanıt ararken zorunlu olarak bilimin tarihsel bir süreç olarak nasıl geliştiği ve ne tür koşullarda üretildiği sorularının da yanıtlanması gerekir.

Kuhn’un, bilim tarihinin kesintisiz bir bilimsel birikimin sonucu olarak değil; aksine, bilgiyi büyük kesintilere, hatta kopmalara uğratan devrimci dönüşümlerle geliştiğini gösterdiği “Bilimsel Devrimlerin Yapısı”; yayınlandığı 1962 yılında bilim tarihi, bilim felsefesi ve bilim sosyolojisi alanlarında bir bomba etkisi yaratmış ve o tarihten bu yana çağdaş bilim ve felsefe dünyasının temel klasiklerinden biri olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Batı düşünce tarihinin temelinde yatan ampirist bilim geleneğini, bilim tarihindeki büyük dönüşüm ve devrimleri sorgulayan Kuhn; bilimsel ilerlemenin temel dayanağı olduğu iddia edilen ampirist bilgi kuramının bir gereği olarak bilimin tarihini de kendilerine göre yeniden yazanlara karşı, aynı tarihe bakarak bambaşka bir ilerleme yapısının ve bambaşka felsefi sonuçların oluşturulabileceğini kanıtlamak çabasındadır ve “Bilimsel Devrimlerin Yapısı” bu çabanın ürünüdür.

(Tanıtım Bülteninden)

Albert Einstein – İzafiyet Teorisi

Bu kitap, dünyada adı en çok bilinen fizikçi Einstein’in, bu üne sahip olmasına yol açan kuram ve görüşlerini kendi dilinden ve kendi deyimiyle “bir lise mezununun anlayabileceği” bir düzeyde okuyucuya sunmaktadır. Yakın çevremizde hemen elle tutup gözle göremeyeceğimiz olayların anlaşılmasını sağlayan bu özel ve genel görelilik kuramları, evrenin yaradılışından günümüze kadar geçerliliği kanıtlanmış olan en temel kurallardandır.

(Tanıtım Bülteninden)

İsmail Gezgin – Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır?

İnsanın uğraşı, kendinin inşasıdır, tamamlanma ve bütünlenme gailesi. İnsan, konuştukça konuşlanır, konar ve yerleşir. Dille kaybettiğinin yerine, yine dille yenisini ikame etmeye çalışır. Ulaşmayı amaçladığı hep geride bıraktığıdır. Binlerce yıllık bu kimlik inşası, insanın hayvan bedenine giydiği mana dünyasını oluşturarak onu rasyonel örgütlü bir toplumsal varlığa dönüştürür. Homo narrans doğadan yonttuğu harflerden kurduğu metinlerle ve ölümlülüğünün üzerine giydiği ölümsüz simgesellikle, minik parçalardan oluşan büyük öyküler yaratıcısıdır.

Mitler, doğanın bir parçası olarak çevresiyle etkileşiminin insandaki dilsel yansımalarıdır, onun doğa üzerinde kurmaya çalıştığı hâkimiyetin öyküleridir. Bu anlamıyla mitler, insanın kendini inşasında kullandığı, kendisi tarafından yaratılan yapı taşlarıdır. İnsan nedir? sorusuna verilecek yanıtların toplamıdır. İnsan kendi anlatısıdır;onun bedeni, dünyası, yaşamı ve kültürü hem ürettiği hem de içinde rol aldığı mitler ve masallarda varlık bulur.

İçinde yaşadığımız, baştan sona dille ve dilde inşa edilmiş bir Homo sapiens dünyasıdır. Senaryosunu kendi yazdığı bir yaşamı ölmek istemeden yaşayıp ölen insan, hem yaşamına hem de katlanamadığı ölüme anlam yükleme çabasıyla dilin ipine sarılarak kendini anlatıların  kör kuyularına bırakmıştır. Belki de bu yüzden Homo sapiens bir Homo narrans’tır yani hikâye anlatan insandır.

İnsan niçin hikâye anlatır? sorusunun binlerce yıllık izini süren bu kitap, mitler ve masallar eşliğinde okuyucuyu heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Richard P. Feynman – Her Şeyin Anlamı

Richard P. Feynman, Nisan 1963’de Seattle’da Washington Üniversitesinde verdiği üç konuşmada bir fizikçi olarak değil çeşitli sorunlarla ilgilenen bir yurttaş olarak konuştu. Dine, politikaya ve günün sosyal konularına ilişkin görüşlerini açıkladı. Bu konuşmalar Her Şeyin Anlamı başlığı altında yayımlandı.

Bu kitapta Feynman, başkasının zihnindekini anlama, olasılık yasaları, istatistik, duanın iyileşme üzerindeki şüpheli etkisi ve insanlar arasındaki ilişkiler üzerinde duruyor. Feynman basit mühendislik projelerinin yoksulluk belası üzerindeki çarpıcı etkilerini, yaratıcılığın bilimdeki yaşamsal rolünü, bilim ile din arasındaki çelişkileri, bilimsel gerçeğe ulaşmada şüphenin ve kesinsizliğin işlevini ve dürüst politikacıların niçin asla başarılı olamadıklarını açıklarken yurttaş bir bilim adamı olarak konuşmaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)

Jaak Panksepp , Lucy Biven – Zihnin Arkeolojisi

Bizi mutlu eden nedir? Niçin üzülürüz? Kıskançlığımız, öfkemiz ya da sevgimizin kaynağı nedir?Akraba hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar afektif nörobilimin gelişiminde hayati öneme sahip olsa da Jaak Panksepp çalışmasına temelde insan duyguları ve duyguların, özellikle de klinik bozukluklardaki rahatsızlıklarına eğilerek başlamış, daha sonra uygun hayvan modelleri olmaksızın derin bir nörobilimsel anlayışın geliştirilemeyeceğini fark etmiştir.

Panksepp memeli beyinlerinin eski subkortikal bölgelerinde en az yedi temel afektif sistem olduğunu söyler: Arayış (Beklenti), Korku (Kaygı), Öfke (Kızgınlık), Arzu (Cinsel Heyecan), Bakım (Besleme), Panik/Yas (Üzüntü) ve Oyun (Sosyal Neşe). Bu kitap, beynin daha yüksek düzeydeki süreçlerini anlamamızın temelini oluşturan yedi birincil süreci inceliyor ve yaşamak için evrimsel araçlar olarak miras aldığımız temel duygusal hisleri güvenilir bir şekilde anlayamadan, güvenilir bir zihin kuramı geliştiremeyeceğimizi vurguluyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Carolyn Collins Petersen – Evren 101

Ders kitapları genellikle uzayın güzelliklerini ve gizemini sıkıcı tartışmalarla arka planda bırakırlar. Galileo da böyle bir şey istemezdi tabii ki! Bu yüzden, Evren 101 sıkıcı ayrıntılara ve uzun anlatılara girmeden, yıldızlarla bezenmiş gökyüzümüzün ardında saklanmış olanları keşfetmenizi sağlayacak ve ilginizi her daim canlı tutacak ilginç bilgileri sizlere eğlenceli bir dille sunmak için hazırlandı.

Büyük Patlama’dan Samanyolu’na, Isaac Newton’dan Henrietta Swan Leavitt gibi başarılı bilim kadınlarına, gökyüzüne dair her şeyi içinde barındıran bu elkitabı, başka hiçbir yerde bulamayacağınız resimler, tablolar ve eğlenceli astronomik bilgilerle dolu!

İster kara deliklerin ardındaki gizemi çözmeye çalışın ister en sevdiğiniz gezegenle ilgili daha fazla bilgi edinmeyi amaçlayın, bütün sorularınızın cevabı Evren 101’de; hatta farkında olmadan yanıtını aradığınız soruların bile…

(Tanıtım Bülteninden)

Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları

Elinizdeki kitap, Türkiye’de popüler bilim sahasında evrimin tüm meka­nizmalarını bir arada ele alan ilk kitaptır. Dolayısıyla bugüne kadar oku­duğunuz evrim kitaplarında aklınıza yatmayan bazı noktalar olduysa, muhtemelen bu soru işaretlerini çözmenizi sağlayacaktır. Evrim Ağacı’nın kurucusu ve bilim konuşmacısı olan Çağrı Mert Bakırcı’nın Evrim Kuramı ve Mekanizmaları kitabı, evrime yeni giriş yapacaklar ve bilgilerini geniş­letmek isteyenler için çok faydalı bir derleme olacaktır. Bilimin ağır dilini kırmak adına her bölüm başına eklenmiş ve bölüm içeriğini özetleyen kısa hikâyeler sayesinde kitabı bir solukta okuyacak ve her zaman yardımcı bir kaynak olarak kullanabileceksiniz.

Kitabın Türkiye’deki evrimsel biyoloji yazını içinde seçkin bir yeri olacağına eminim.

(Tanıtım Bülteninden)

Steven Weinberg – İlk Üç Dakika

Evrenimiz bundan yaklaşık 14 milyar yıl önce oluşmaya başladı. Ancak yıldızları, gezegenleri ve yaşam formlarını meydana getiren elementlerden fizikteki temel kuvvetlere her şeyin nedeni, ilk üç dakikada olanlara dayandırılabilir. 23 Temmuz 2021 tarihinde aramızdan ayrılan Nobel ödüllü fizikçi Steven Weinberg, 1976’da yazdığı bu kitapta, o üç dakika içinde neler olduğunu bütün detaylarıyla ortaya koyuyor. Anlaşılması güç bilimsel konuları meslekten olmayanların da kavrayabileceği bir dille açıkladığı bu sayfalarda, Weinberg’in teorik fizik alanında bir deha olduğu kadar, aynı zamanda iyi bir eğitici ve anlatıcı olduğunu görme fırsatı buluyoruz.

Kitabın yazıldığı yıllarda Büyük Patlama Kuramı ana hatlarıyla ortaya çıkmıştı. Bu öykünün özellikle ilk birkaç dakikası temel parçacıklar fiziğine dayanır; onun da “Standart Model”i Weinberg’in kuramsal katkılarıyla tamamlanmıştır. Kitapta evrenin tüm evrimine değinilirken, henüz yanıtı bulunamamış sorular da etraflıca ele alınmaktadır.

Kitabın biri astrofizik-kozmoloji, diğeri ise kuramsal yüksek enerji-parçacık fiziği konularında yetkin iki çevirmeni, Weinberg’in 1993 tarihli ikinci baskıda yaptığı güncellemelerin sonrasında elde edilen kimi deneysel sonuçları kısa dipnotlarla kitaba eklemişlerdir.

(Tanıtım Bülteninden)

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir