İçindekiler
LONDRA’NIN ELEKTRONİK MÜZİK TARİHİ
Elektronik Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
Sesli Kitap Arşivi olarak sizlere bu yazımızda Elektronik Müzik Nasıl Ortaya Çıktığını anlatan bir yazı hazırladık. Elektronik müzik teknolojinin belli bir noktaya gelmesinden sonra ortaya çıkan bir kategoridir. Ses sistemleri ve bilgisayarların icadı, geliştirilmesi müzikle ilgilenenlere yeni fikirler vermiştir. Bu fikirlerden birinin başlangıcı elektronik müziğin kaderini belirlemiştir. Telharmonium icat edilen ilk elektronik müzik aletidir. Ardından Theremin ve Ondes Martenot icat edilir.
Londra’da Elektronik Müzik
1970’li yıllarda New York’ da ki gece kulüplerinde başlayan elektronik müzik, 1990’lı yıllarda İngiltere de dahil olmak üzere tüm dünya da yayılır. İlk çıktığı yıllarda özellikle eğlenirken insanları alçaltıp yükselten çeşitli ritim yelpazesi olmadığı için, Londra halkı tarafından sıkıcı bir gürültü kaynağı olarak görülmüştür. Fakat teknolojinin özellikle bilgisayar sistemlerinin Avrupa’da ilerlemesi ile birlikte elektronik müziğin havası değişmiş, 1980’lere gelindiğinde ise yavaş yavaş elektronik müzik besteleri üretilmeye başlanmıştır. Aslında elektronik müzik, ilk olarak Amerika’da ortaya çıkmıştır. Fakat, İngiltere’de bu müziğe olan ilginin artması ile birlikte popülerlik açısından Amerika’dan aşağı kalmamıştır. Kısa bir süre sonra da başta Londra olmak üzere İngiltere’nin tüm eğlence mekanlarında elektronik müzik sahneleri başlamıştır.
Underground Müzik Nedir?
Türkçe karşılığı “yeraltı müziği” olan underground müzik, diğer müzik türlerinden oldukça farklıdır. Yeraltı rap sanatçıları bunun en büyük örneğidir. Bu sanatçılar popüler müzik kültürüne uzak dururlar, evren, adalet ve din gibi daha bir çok konuda diğer sanatçılardan farklı bir bakış açısıyla şarkılarını yazarlar. Çoğunun müziğe ayıracak sermayesi yoktur, bu sebeple kliplerinin altyapı, tasarım, prodüksiyon, kurgu ve montaj gibi çalışmalarını kendileri yürütmek zorunda kalır. Ayrıca, underground müziğinin albümleri yasal olmadığı için müzik marketlerde satılmazlar. Bu nedenle albümleri genellikle telif hakkı olmaksızın elden satılmakta yada internet üzerinden yayınlanmaktadır.
Underground müziği sanatçılarının yasallaşmak ve kendilerini gösterebilmek için büyük çaba harcamaları gerekir. Yasal olmadan önce çıkardıkları albümlerin birçoğunu ücretsiz yayınlarlar. Aslında, daha büyük kitlelere ulaşabileceği, yasal olabileceği ve kazancını arttırabileceği günlere ulaşana kadar geçen bu sürece underground denir.
Underground Müziğin Tarihine Genel Bir Bakış
Underground rap müzik akımına dair ilk çalışmalar New York Bronx’da ki sokak partilerinde 1970’li yıllarda yapılır. Yapılacak şarkının sözleri kafiyeli bir biçimde yazılır ve şarkının başından sonuna kadar belli bir ritimde okunur. Dört temel öğeden oluşur bunlar ; MC’lik, Dj’lik, graffiti ve danstır.
1979 yılında Sugarhill Gang tarafından Rapper’s Delight isimli şarkı, underground müziği bir akım olarak dünyaya tanıtmıştır. Bu şarkının ardından underground müzik kültürü yayılmış, bu yeni türle ilgilenen müzik şirketleri ve müzik grupları ortaya çıkmaya başlamıştır.
Felsefi açıdan bakıldığında ise, underground sanatçıları dışlanmışlık, zengin fakir ayrımı, samimiyet, ifade özgürlüğü ve özellikle ABD’de siyah beyaz tartışmalarını eserlerine yansıtmışlardır. Akımları ve aykırı görüşleri yansıtmaktan hiç çekinmeyen underground sanatçıları, belli bir kesim tarafından saldırgan, serseri ve gürültücü olarak nitelendirilmişlerdir.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!