Momotaro – Şeftali Çocuk

MOMOTARO – ŞEFTALİ ÇOCUK (JAPON MASALLARI)

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Efsaneye göre yaşlı kadın nehrin kenarında çamaşır yıkarken suya büyük bir şeyin düştüğünü görmüş ve bir bambu parçasıyla nehirden çıkardığında bunun büyük bir şeftali olduğunu görmüştür. Kadın şeftaliyi yıkadıktan sonra kocasıyla birlikte yemek için eve götürmüştür. Yaşlı kadın şeftaliyi ikiye böldüğünde çekirdeğinde bir bebeğin olduğunu görmüş olup çocuğa “Ailenin en küçük oğlu şeftali” (Japonca momo ‘şeftali’+ taro ‘ailenin en küçük oğlu’) anlamına gelen Momotaro adı verilmiştir. Çift çocuğu büyük özenle yetiştirmiş, Momotaro güçlü ve akıllı bir delikanlı olmuştur. Momotaro, yaşlı adam ve eşine cinlerin yaşadığı adaya seyahat ederek servet kazanma düşüncesini anlamış, büyüklerinin onayını aldıktan sonra kadının yol için hazırladığı meyveli böreği cebine koyarak yola çıkmıştır.

Yolda Momotaro’nun karşısına bir köpek çıkmış ve kahramana kemerinde ne taşıdığını sormuştur. Momotaro, köpeğe yanında Japonya’nın en iyi darı böreğinin olduğunu söyleyince hayvan kendisine de biraz vermesi şartıyla kahramana katılabileceğini söylemiş, daha sonra aynı şartlarla sırasıyla bir maymun ve bir sülün de Momotaro’nun yolculuğuna eklenmiştir. Şeytanlar adasına ulaşan kahraman ve yandaşları kalabalık bir iblisler grubuyla karşılaşınca amansız bir dövüş başlamıştır. Momotoro adil bir dövüşte iblislerin lideri Akandoji’yi yendikten sonra hasmını iple bağlamıştır. Akandoji, elindeki tüm hazineleri Momotaro’ya vermeye razı olunca kahraman yoldaşlarıyla birlikte evine dönmüş, ailesiyle birlikte refaf ve mutluluk içerisinde uzun bir ömür geçirmiştir. Çok sayıda benzer öykünün kahramanı olan Momotaro başka bir macerasında bir adada cinlerin elinde esir tutulan iki prensesi kurtarmıştır.

(Tanıtım Bülteninden)

Seslendiren: Hikaye Dolabı

Yazar Açıklaması

Momotarō, Japon folkloründe popüler bir kahraman. Şeftali oğlan, şeftali çocuk anlamına gelmektedir. Momotarō çeşitli kitapların, filmlerin başlığı olarak kullanılmıştır.

Masal Dinle

Çocukların en beğendiği masallar, hikâyeler sesli kitap olarak bu kategoride. Türk edebiyatının yanı sıra Grimm, Andersen ve Ezop masallarını dinleme imkânına kavuşacaksınız. Bunun dışında Sesli Kitap Arşivi olarak, çocukların geleceklerini düşünüyoruz. Onlara fayda sağlayacak ve ruhsal gelişimine katkı sunacak masalları sizlere sunmaktayız. Eserlerin çoğu güvenilir kaynaklar tarafından tavsiyedir. Ayrıca uzmanlar tarafından da önerilmiştir. Dahası geniş sesli kitap ağıyla en güzel seçkileri elde edebilirsiniz. Eğlenceli, bilgilerle dolu ve heyecanlı eserler sizi bambaşka dünyalara götürecektir. Masallardaki en önemli amaç eğitim esaslı olmalarıdır. Bu nedenle eğitim önceliği ön planda olması gerektiğinden mekânın, kişilerin ve zamanın ütopikliği bundandır. Öyle ki bu eserlerde iyiler rencide edilmemektedir. Hatta okuyana sürekli ders verilmektedir. Kötüler eleştirilirken, bu tarz davranışlardan kaçınılması gerektiği anlatılmaktadır. İyiliğin yüceltildiği bu yapıtlarda dinleyicilerin yararlı olması istenir.

Masallarda genellikle olağanüstü konular yer alır. Dahası başkahramanın sürrealite güçleri olabilir. Daha öncede belirttiğimiz gibi zaman ve mekan belirsizliği görülür. Öğütlerle dolu olacağından sesli kitap dinleyicisi kendine dersler çıkarır. Dahası bu eserlerin büyük çoğunluğunda tekerlemelere rastlamak mümkündür. Sesli Kitap Arşivi masallar kategorisinde de eğlendirirken eğiten yapıtlara ulaşabilirsiniz. Sanatsal kurmaca yazılar, sözlü edebiyat türünün de ürünüdür. Öğretmen ve ebeveynler gönül rahatlığıyla çocuklar için oluşan bu kategorideki eserleri dinletebilirler. Okuma alışkanlığının kazandırılması adına da sesli kitap yapıtları büyük öneme sahiptir. Burada bulunan masallar, çocukların ruhsal ve bedensel gelişimlerine fayda sağlayacaktır. Çünkü konu bakımından evrensel değerler vardır. Ayrıca çocuğa doğruluk, iyilik, ahlâklı olma ve yardımseverlik gibi duygular aşılanmaktadır.

Dinlenmesi Kolay

Masalda, olay eksenli gelişmeler vardır. Ve hikâye içinde “bu da olamaz” diye bir durum söz konusu değildir. Ayrıca anlatıda, geçmiş zaman kipi olan –miş fazlasıyla kullanılmaktadır. Geçmişteki zaman, hayalidir. O süre zarfı içerisinde iyiler her zaman kazanmaktadır. Akıcılığın olduğu bu edebiyat türünde, anlatım hiçbir engele uğramaz. Genelde söylenmesi ve dinlenmesi zor/güç seslere masallarda yer verilmiyor Masal, duruluk anlamında anlaşılması en kolay edebi eser olarak dikkat çeker. Sade ve süssüz bu yapıtlarda, duygu ve düşüncelerde kesin ifadeler yer alır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir