İçindekiler
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ – KUR’AN, İNCİL VE TEVRAT’IN SUMER’DEKİ KÖKENİ
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Muazzez İlmiye Çığ, Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sumer’deki Kökeni kitabında Kuran, Tevrat ve İncil’de bulunan ayetlerle Sümer yazıtlarını karşılaştırıyor. Ayet numaraları, açıklamaları, tefsirleri ve Sümer tabletlerindeki karşılıklarını ayrıntılı bir şekilde yazıyor. Üç semavi dindeki inanç ve yaşantının Sümerler’de görülen benzerlikleri gözler önüne seriliyor. Sümer kil tabletlerinden elde edilen veriler ışığında, geçen olayların Kuran-ı Kerim, Tevrat ve İncil kıyaslaması yapılmış sesli kitapta. Sümerler konusunda bilgi almakla birlikte, yorumlarda geçen dini konular da dikkat gerektiriyor.
Sesli Kitap Kısa Kısa
“Sümerlilerin uygarlığa en önemli katkıları, dillerine göre bir dil icat etmeleri ve okullar açarak onu istedikleri her konuyu yazacak şekilde geliştirmeleridir.”
“Yer Tanrılarının mağrur kraliçesi, Gök Tanrılarının baş tacı, Göğü titretir, yeri titretirsin. Yükseklerde çakar, Yere ateş atarsın. Güney rüzgârı gibi sağırlatıcı emrin Islık çalarak dağlara yayılır, Uğuldayan fırtınan ile Boşaltırsın ülkeye yağmuru. Fırtına gibi saldırır, Kasırga gibi kudurursun.”
“Sümerliler kadınları bir tarlaya benzetmişler. Aynı deyim hem Tevrat’ta hem de Ku’ran’da var.”
“Sümerlilerde ellerin havaya kaldırılarak dönüldüğü Tanrıça Inanna’dan başka hiçbir kadının alınmadığı bir dans var. Bu dans, bizim Mevlevi dervişlerinin sema yapmasına benziyor.”
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa’da doğdu. Sümerolog, bilim insanı ve tarihçi. Aile köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım’dan Amasya Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göç etmişti. 1919 yılında İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgalinin ardından daha güvenli bir yer olan Çorum’a yerleşti. Çığ, ilkokula Çorum’da başladı. Bursa’ya taşınınca, Bizim Mektep isimli özel okulda Fransızca ve keman dersleri aldı.
Bursa Kız Muallim Mektebi’ne 1926 yılında girdi. İlmiye Çığ, Atatürk’ün emriyle kurulan AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Hititoloji Bölümü’ne girdiğinde yıl 1936’ydı. Nazi yönetimindeki Almanya’dan kaçıp, Türkiye’ye sığınan Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit dili ve kültürü derslerini aldı. Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad dilleri ve Mezopotamya kültürü dersleri aldı.
Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu ve İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne uzman olarak atandı. Yaklaşık 30 yıl müzede meslektaşları Hatice Kızılay ve Dr. Kraus ile birlikte depoda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflandırdı. Üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog olarak yayımladı. Muazzez İlmiye Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni; Paris-Louvre Museum, Londra-British Museum, Berlin-Vorderasiatisches Museum gibi bir Eski-Önasya Dilleri Araştırma Merkezi durumuna getirdi.
1972 yılında Arkeoloji Bölümü’nden emekliye ayrıldı. Emekliye ayrıldıktan sonra bir süre yurtdışında yaşayan Çığ, 1988’de Philadelphia’daki Asuroloji Kongresi’ne katıldı. Çalışmaları nedeniyle, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi kendisine ‘Fahri Doktor’ unvanı verdi.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!