Namık Kemal – Vatan Yahut Silistre

NAMIK KEMAL – VATAN YAHUT SİLİSTRE

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Vatan Yahut Silistre Vatan ve özgürlük şairi Namık Kemal, ömrü boyunca yurt sevgisini ve özgürlük aşkını aşılamak için çalışmış bir edebiyat insanı, gazeteci ve aydındır. Türkiye’de aydınlanmanın öncü isimlerindendir. Onun zulme ve esarete karşı mücadeleyi anlatan eserleri, Kurtuluş Savaşı’na giden yolda halkın bilincinde büyük yer tutmuş, kendinden sonraki kuşakları da etkilemiştir.

Tiyatronun modernleşmesi için büyük çaba harcayan Namık Kemal, izleyicilere belli düşünceleri aktarmak için en yararlı ve eğlenceli yolun tiyatro olduğunu düşünerek piyesler yazmıştır. “Vatan”, “hürriyet”, “millet” gibi kavramları tiyatro eserlerinde de sıkça kullanarak düşüncelerini halka bu yolla iletmiştir.

Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilen Vatan Yahut Silistre, kuşatma altındaki bir kalenin özveriyle kurtuluşunun öyküsüdür. İçinde tutkulu bir aşk hikâyesini de barındırır. Oyunun sahnelenmesinin ardından izleyiciler çok etkilenmiş, Namık Kemal ve arkadaşlarının sürgüne gönderilmesine neden olacak kadar büyük gösteriler yapılmıştır.

Yazar: Namık Kemal
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Seslendiren: Sesli Yapımlar

(Tanıtım Bülteninden)

En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!

Yazar Açıklaması

Namık Kemal, 21 Aralık 1840’ta Tekirdağ’da dünyaya geldi. Gerçek ismi tam olarak Mehmed Kemal’dir. Babası Yenişehirli Mustafa Asım Bey, Annesi bir Arnavut olan Fatma Zehra Hanım’dır. Namık Kemal’in adını ona şair Eşref Paşa vermiştir. Babasının işinden dolayı Rumeli ve Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde çocukluk yılları geçmesinden dolayı özel öğrenim görmüştür. Kamal’in 1857’de Babıali Tercüme Odası‘na girmesi ile edebiyat dünyasında ismi anılmaya ve duyulmaya başladı.

Tiyatro türüne önem veren Namık Kemal, altı oyun yazmıştır. Romanı ve tiyatroyu toplumsal yaşama soktuğu gibi, edebiyat eleştirisini de Türkiye’ye ilk getiren yazarlardan biri olmuştur. Yunanistan’ın Ege Denizi’nde yer alan Sakız Adasında rahatsızlanan Namık Kemal, 2 Aralık 1888 günü 48 yaşında hayatını kaybetti.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir