Sesli Kitap Açıklaması
Kaşağı, Sivri Sinek, Gizli Mabed ve birçok klasik eserin yazarı Ömer Seyfettin’in biyografisi.
“Ben korkmuyorum fakat vücudum korkuyor.”
-Perili Köşk, Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin 1884 yılında Balıkesir’de doğmuş, 1920 yılında vefat etmiş gazeteci, yazar ve askerdir. Türk Edebiyatı’nın önde gelen hikaye yazarların ve Türkçülük akımına yön veren isimlerin başında gelir.
Yeni Lisan anlayışına öncülük eden yazarlar arasında yer alan Ömer Seyfettin, Türk Edebiyatının ve özellikle edebi yazın türlerinden “hikaye”nin gelişmesinde büyük katkı sağlayan önemli eserler ortaya koymuştur.
Ömer Seyfettin, öğrenimine Gönen, Balıkesir’de başlamış; daha sonra İstanbul’da Mekteb-i Osmaniye’de devam etmiştir. Asker bir ailede yetiştiğinden dolayı Ömer Seyfettin, Kuleli Askeri İdadisi’ne yazılmıştır ve burada bir müddet eğitim aldıktan sonra Edirne Askeri İdadisi’nde eğitimini tamamlamıştır. İzmir’de teğmen olarak, Rumeli’de de üsteğmen olarak görev yapmıştır.
Yazar Ömer Seyfettin, Askerlik’ten ayrılıp Selanik’e gelerek Genç Kalemler dergisinde yazmaya başlamıştır. Balkan Savaşı’nda tekrar subay olarak orduya dönmüştür.
br>
Balkan Savaşı’nda Yanya Kuşatması’nda esir düşen Ömer Seyfettin; Piç, Mehdi, Hürriyet Bayrakları adlı hikayeleri esir olduğu dönemde kaleme almıştır. Yazar Ömer Seyfettin bir yıllık esaretten sonra İstanbul’a dönerek askerliği bırakmıştır.
Yazar İstanbul’da Türk sözü dergisinin baş yazarlığını yapmaya başlamış ve Türkçü fikirleri ile Türk Edebiyatı’nın gelişmesi, düşünsel ve yazınsal edebiyatın halka aktarılmasında büyük faaliyet göstermiştir. Sesli Kitap Arşivi olarak keyifli dinlemeler dileriz.
(Tanıtım Bülteninden
En Sevilen Sesli Kitapları Hemen Şimdi Dinleyin!
Yazar Açıklaması
Ömer Seyfettin, (Balıkesir Gönen- 1884) Türk yazar, asker ve öğretmen. Seyfettin’in, neredeyse bütün eserleri yetişme çağındaki çocukların bilinçlenmesine dayalıdır. Tarihsel perspektife bağlı kalarak günlük olaylardan, hatıralardan, masal ve efsane hikâyeleri yaratmıştır. Ömer Seyfettin kendine has biri dili ve anlatım tekniği vardır. 1911 yılında Genç Kalemler dergisinde yayımlanan hikâyeleriyle ün kazanmıştır.
Sene 1910’u gösterdiğinde Ziya Gökalp’in de önerisi ile tazminatını ödeyip askerlik görevini bırakır. Seyfettin, hayatını bundan sonra yazar ve öğretmen olarak sürdürmek ister. Onun için ise Selanik’e yerleşir. Burada çıkarılan Hüsün ve Şiir dergisinin adı, Akil Koyuncu’nun isteği üzerine Genç Kalemler’e çevrildikten sonra 11 Nisan 1911’de Ömer Seyfettin’in Yeni Lisan adlı ilk baş yazısı imzasız olarak yayınlandı.
6 Mart 1920’de İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!