Richard Feynman – Her Şeyin Anlamı

RICHARD FEYNMAN – HER ŞEYİN ANLAMI

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Richard Feynman’ın Her Şeyin Anlamı kitabı, 1963 yılında din, zamanının siyaseti, bilim ve politika üzerine Washington Üniversitesi’nde düzenlediği konferanslarından derlenmiştir. Eser, üç ana başlıkta toplanmıştır. Bunlar, ‘Kitap Bilimin Belirsizliği’, ‘Değerlerin Belirsizliği’ ve ‘Şu Gayribilimsel Çağ’dır. Esprili anlatımıyla Richard Feynman, karşımızdakinin zihnindekini anlama, sayımlama, duanın iyileşme üzerindeki şüpheli etkisi üzerine yoğunlaşıyor. Bilim, din, öğrenme, bilinmezlik konularının yer aldığı eserde Feynman, basit mühendislik projelerinin yoksulluk belası üzerindeki çarpıcı etkilerini gözler önüne seriyor.

İnsan yaratıcılığının bilimdeki hayati rolünü, bilim ile din arasındaki çelişkileri Her Şeyin Anlamı kitabıyla okuyucularının zihinlerinde canlandıran Feynman, bilimsel gerçek için şüphenin önemine değiniyor. Dürüst politikacıların niçin ‘asla’ başarılı olamadıklarını açıklayan Feynman, bu sözleri söylerken kendisinin ‘Yurttaş bir bilim insanı’ olarak konuştuğunu söylüyor. Zamanının ötesinde tespitlerin yer aldığı eseri, Sesli Kitap Arşivi ailesi olarak sizlere sunuyoruz.

Sesli kitaptan kısa kısa;
“…bugün bilimsel bilgi diye adlandırdığımız şey değişen kesinlik derecelerine sahip ifadeler bütünüdür. Bazıları belirsizdir, bazıları neredeyse kesindir, ancak hiçbiri mutlak surette kesin değildir.”
“Bana tek söyleyeceğiniz şey dün ne olduğuysa bu bilginin gerçek bir değeri yoktur. Gerçek anlamda bir şey yapıyorsanız yarın ne olacağı hakkında bir şey söylemeniz gerekir, zira bu yalnızca gerekli değil eğlencelidir de. Sadece boynunuzu uzatıp biraz etrafa bakmaya istekli olmanız lazım.”
“Dünyaya yaşayan şeylerin penceresinden bakmaya o kadar alışmışız ki canlı olmanın ne demek olduğunu anlayamıyoruz.”
“İyi insan, bırak kendine acımayı ve yaşadığın dünyadan sızlanmayı! Sen, zalimler arasında yer almayı seçmediğin için, zaten mükâfatını almış değil misin?”

Yazar Açıklaması (Kısa Biyografi)

Richard Phillips Feynman, yirminci yüzyılın en yaratıcı ve etkili fizikçilerinden biri olan Amerikalı bilim insanıdır. Feynman, kuantum mekaniği alanında devrim niteliğinde çalışmalar yapmış ve kuantum elektrodinamiği teorisini formüle etmiştir. 1965 yılında ise Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca ilk atom bombalarını üreten bir araştırma olan ‘Manhattan Projesi’nde de yer aldı. 11 Mayıs 1918 tarihinde New York Far Rockaway’de doğan Feynman, 19. yüzyılın sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiş Rus ve Polonyalı Yahudi aileden geliyordu.

Bilime ilgi duyan babası Melville, müze gezisi sırasında Ansiklopedi Britannica’yı satın alır. Genç Richard’a en büyük ilhamı o ansiklopedi verir. Eğitiminin başında hesaplamalarını kolaylaştırmak için kendine özgü bir tablo icat etti. Okul, Feynman’ın sistemine karşı çıktı. 1935 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne girdi. İkinci sınıfına gelindiğinde ise Feynman, zaten teorik fizik alanında lisansüstü derslere kayıt yaptırıp, onları görüyordu. Lisans öğrencisiyken, yıldızlararası manyetik alanlar tarafından kozmik ışınların saçılması üzerine makale yayımladı.

Savaş sonrası Manhattan Projesi’nde yer aldığında Richard Feynman daha 24 yaşındaydı. Atomaltı parçacıkların karmaşık yapısını çözmeye çalıştı. Ve bir gösterim gerçekleştirdi. Adına da ‘Feynman Çizelgeleri’ denildi. Kuantum elektrodinamiğine büyük katkıları bununa Richard Phillips Feynman, kanserle uzun bir savaş verdi. Sonunda da kansere bağlı kaynaklanan bir komplikasyon olan böbrek yetmezliğinden 15 Şubat 1988 tarihinde 69 yaşında hayatını kaybetti.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir