SABAHATTİN ALİ – ÇAKICI’NIN İLK KURŞUNU
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Çakıcı’nın İlk Kurşunu adlı eseri usta yazar Sabahattin Ali’nin not defterlerinde biriken yayımlanmamış eserlerinden oluşmaktadır. Sabahattin Ali’nin eşi ve kızı tarafından muhafaza edilen bu yazılar, Zeynep Uysal, Olcay Akyıldız ve Engin Kılıç tarafından derlenerek kitap haline getirilmiştir. Kitapta; hikaye, şiir ve roman türlerinde çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.
Çakıcı’nın İlk Kurşunu kitabındaki hikayeler, şiirler ve denemeler şunlardır:
Çakıcı’nın İlk Kurşunu (Uzun Öykü)
O Arkadaşım (Kısa Öykü)
Bir Hakikatin Hikayesi (Kısa Öykü)
Barsak (Kısa Öykü)
İsimsiz, Oyuncak, Mersiye, Simyager, Sokakta Kalan Adam adındaki şiirler;
Eserde ayrıca Sabahattin Ali’nin Kağnı adlı eserinin opera metni ve yazmayı plandığı hikaye ve romanların isimleri yer almaktadır.
Yazarın el yazması metinleri ve çeşitli çizimleri de kitapta yer almaktadır.
“Ahmak bir gurur gezdi tahtadan silahlarda
Sanki bozgun bir ordu konakladı tarhlarda;
Vurulan bir silahşor gibi düştü heykeller.”
“Sevgilim! Bak bu gece
Kırık kalbine, ince
Bir ok saplı kurbağa
Ölüvermiş gizlice..”
“Koyu, siyah gözlerinde onun:
Karanlık bir gündüz gibi doğan eşi:
Ulu bir gürz gibi eser sözlerinde…”
Yazar: Sabahattin Ali
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
(Tanıtım Bülteninden)
Seslendiren: SARIBEZLİ KADINLAR
Yazar Açıklaması
Ülkemizin önemli yazarlarından ve şairlerinden olan Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907’de Kırklareli’de doğdu. İstanbul’daki Muallim Mektebi’nde aldığı nitelikli eğitim sayesinde Yozgat’ta öğretmenlik yapmaya başladı.
Türk Ulusu’na hakaret eden koyu milliyetçi bir Alman gencini tartakladığı gerekçesiyle Almanya’daki eğitimi sonlandırıldı ve Türkiye’ye gönderildi. Bazı kaynaklar, Ali’nin Türkiye’ye dönüşünün sebeplerini başka nedenlere bağlamaktadır. Sabahattin Ali, birçok kez askere alınmıştı.
Askere alınma sebeplerinden biri II. Dünya Savaşı seferberliğiydi ve ülkemizde halen çok satan Kürk Mantolu Madonna adlı meşhur eserini bu yıllarda askerdeyken yazdı.
Sabahattin Ali, son yıllarında ekonomik bunalım yaşıyordu ve tanıdıklarının yardımıyla bir kamyon edinerek nakliyecilik yapmaya başladı.
Ayrıca o dönemde Türkiye’den ayrılmak istiyordu ve yakınlarına Avrupa’ya gitmek istediğinden bahsediyordu. Pasaport sahibi olamayan Sabahattin Ali, yasa dışı yollarla ülkeden kaçmaya çalıştı; fakat sebebi hâlen netlik kazanmayan bir nedenden ötürü 1948 yılında hayatını kaybetti ya da öldürüldü.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!