Sait Faik Abasıyanık – Stelyanos Hrisopulos Gemisi

SAİT FAİK ABASIYANIK – STELYANOS HRISOPULOS GEMİSİ

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Sait Faik Abasıyanık’in Stelyanos Hrisopulos Gemisi eseri, yazarın ‘Seçme Hikâyeler’ kitabında yer almaktadır. Deniz, çocuklar, balıkçılar, balıklar, martılarla alakalı pek çok betimlemeyle beraber sıcak ve hoş bir üslupla kaleme alınmış. Öykü hızla okunsa da sonrasında okuyucusunun içine büyük bir sıkıntı yaratıyor. İnsanı şaşırtan, adeta allak bullak eden kısacık bir hikâyede pek çok şey bulabilirsiniz. Sesli Kitap Arşivi olarak iyi dinlemeler dileriz.

“İçinde dalgalar, fırtınalar,sakin denizler,acayip balıklar, bambaşka, bize benzemeyen,bize benzeyen insanlar dolu, bir insanın tahayyüllerinin, hatıralarının gemisiydi.”

“Trifon toprağı sevmez, ona hürmet ederdi. Çünkü birçok sevdikleri orada, onun altında, aklın durduğu bir yerde yaşıyorlardı. Fakat toprağın üstünde koşan, onun üstünde beş on para kazanmak kaygısıyla dönüp dolaşan insanlar ne tuhaf mahlûklardı. Ve denize bir dakika durup bakmaya vakitleri olmadığını söyleyen bu insanlar ne zevksiz mahlûklardı. Bu mektebe giden ufak çocuklar, denizin karşısında mektebi unutup bir gün, bir gece düşünceli kalamazdı. Dersler deniz kadar güzel, deniz kadar öğretici miydi acaba? Trifon denize girmeyenlerle arkadaşlık bile etmek istemezdi.”

“Herkes çok mutluydu aşağıda. Ortaklaşa bir sahteliğin görkemli yanılsaması içinde herkes çok mutluydu. Herkes bir yalnızlığı çoğaltıyordu.”

“Bir balıkçı ne kadar ihtiyar olursa olsun, derisi ne kadar buruşuk bulunursa bulunsun her zaman kafası genç, dinç; boynu sağlam ve diktir.”

(Tanıtım Bülteninden)

Yazar Açıklaması (Kısa Biyografi)

Sait Faik Abasıyanık, öykücü ve şair. Abasıyanık, 23 Kasım 1906 tarihinde İstiklâl madalyası sahibi Adapazarı Belediye Başkanı (1922) Mehmet Faik Bey’in oğlu olarak dünyaya gözlerini açar. Bazı eserlerinde Adalı, Sait Faik Adalı ve S. F. imzalarını kullanmıştır. Gelir düzeyi yüksek ailede yabancı dille eğitim veren Rehber-i Terakki okulunu bitirip, Adapazarı Lisesi’ne kaydoldu. 1. Dünya Savaşı ve işgal yılları bu öğrenimini aksattı. Daha sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne giden Sait Faik Abasıyanık, Arapça hocasının sandalyesine iğne koyduğu için 41 arkadaşıyla beraber Bursa Lisesi’ne (1925) gönderilmiştir.

O zamanki adı Darülfünun olan İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi’ne girdiyse de oradaki öğrencilik hayatı kısa sürmüştür. İsviçre’nin Lozan kentine, oradan da Fransa’nın Grenoble Üniversitesi’nde üç yıldan fazla eğitim gördü. Türkiye’ye döndüğünde akrabasıyla kurduğu işyerini altı ay içinde iflas etti. Haber gazetesinde adliye muhabirliği yaparken ilk kitabı Semaver (1936) çıktı. Düzensiz yaşamı ve alkol düşkünlüğü ile bedeni bozuldu. 1944 yılında siroz teşhisi konuldu. 5 Mayıs 1954 tarihinde hastanede tedavi görse de altı gün sonra hayatını kaybetti. Sait Faik Abasıyanık’ın mezarı Zincirlikuyu’da bulunmaktadır.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir