Stefan Zweig – Alacakaranlıkta Bir Öykü

STEFAN ZWEIG – ALACAKARANLIKTA BİR ÖYKÜ

Sesli Kitap Açıklaması

Bütün yapıtlarında ele aldığı konularla ve anlatımıyla okuru kolayca kendine bağlayan Stefan Zweig okurunu düşündürür de. Çünkü o bir umut yazarıdır. Her zaman barışı, iyiliği düşleyen, savaş karşıtı, çok yanlı insancıl bir yazardır. Eserleriyle okurunu yüreklendirir, onu kendine tiryaki eder, ona yaşam sevinci aşılar. Her şeye hümanizmin penceresinden bakan Stefan Zweig yazar olarak özgürlüğüne çok düşkündü. O insanlığın birliğini arzulayan kozmopolit bir insandı. Yapıtlarında hep bir hoşgörü düşüncesinden yola çıkan Zweig’ın misyonu Avrupalı sanatçılarla edebiyatçıları ortak barış uğruna bir araya getirmekti. Sesli KitapAlacakaranlıkta Bir Öykü” ve “Yakıcı Sır” adlı iki hikâyenin yer aldığı bu kitapta, insanın içindeki gizemli dünya ile saf arzuların buluştuğu ve çatıştığı anlar yine Zweig’a özgü yaratıcı ve etkileyici bir üslupla sunuluyor. Çağdaş edebiyatın, nadide örneklerinden…

(Tanıtım Bülteninden)

Seslendiren: Canca Şeyler

Yazar Açıklaması

Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 doğumlu Avusturyalı roman, oyun yazarı ve gazeteci. Ailesi varlıklı bir sanayici. O yüzden Zweig, çocuk yaşlarından itibaren hem edebiyat hem de kültür alanında iyi bir eğitim görmüştür. Viyana ve Berlin üniversitelerinde felsefe öğrenimi görürken, Zweig, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Yunanca biliyordu. 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak Viyana’da savaş karargâhında arşiv memur olarak çalıştı. Savaştan sonra ise Avusturya’ya dönerek Salzburg’a yerleşti.

Stefan Zweig, Frederike Von Winternit ile evlendiğinde Salzburg’da yaklaşık 20 yıl yaşadı. O yıllarda edebiyatta adeta dünya çapında tanınmışlıkta doruğa tırmandı. Zweig, daha sonra ise Avrupa’nın düşünsel birliği için makaleler yapıp, konferanslar yaptı. Özellikle politikacılara akıl, sükûnet ve sabır çağrıları yaptı. 1928’de Tolstoy’un 100. doğum yıldönümü kutlamaları için Sovyetler Birliği’ne gitti. Ve o yıl 1933’ü gösterdiğinde, Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında Yahudi kökenli Zweig’ın eserleri de yer alıyordu. 1934’te Gestapo’nun villasını basması üzerine Zweig, baskılara daha fazla dayanamayıp, ülkesini terk ediyor, Londra’ya yerleşmek zorunda kalıyordu.

Zweig, Portekiz seyahatine birlikte çıktığı Lotte Altman ile evlendi. II. Dünya Savaşı sırasında konferanslar için New York, Arjantin, Paraguay ve Brezilya’ya gitti. Daha sonra ise Brezilya’ya yerleşmeye karar verdi. Ünlü “Bir Satranç Öyküsü”nü orada kaleme aldı. 22 Şubat 1942’de Rio de Janeiro’da, karısı Altman ile birlikte intihar etti. İntihar sebebi olarak Hitler’in, dünya politikalarında ve düzeninde kalıcı olarak bir daha gitmeyeceğini düşünmesi olduğu söylendi.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir