Stefan Zweig – Virata ya da Ölümsüz Bir Kardeşin Gözleri

STEFAN ZWEIG – ÖLÜMSÜZ BİR KARDEŞİN GÖZLERİ

Sesli Kitap Açıklaması

Sesli Kitap, Erdemin dört ismiyle kendi hemşerileri tarafından onurlandırılan Virata’nın öyküsüdür bu. Ancak adı ne Fatihler Kronikleri’nde ne de Bilgeler Kitabı’nda geçmektedir. Anıları insanların hafızalarında yer almakta.

Yüce Buda bilgeliğinin ışığıyla hizmetkarlarını doldurmak için yeryüzüne gelmeden önceki günlerde,Birwagha topraklarında kralın tebaası olarak Rajputana’da Virata adında asil ve düzgün bir adam yaşardı. Aynı zamanda onu Kılıcın Işığı diye de çağırırlardı çünkü büyük bir savaşçıydı. Herkesten daha cesurdu ve asla hedefini ıskalamayan, mızrağı asla şaşmayan ve kılıç tutan kolu bir yıldırım gibi kuvvetli olan büyük bir avcıydı. Sakin bir yüzü vardı ve gözlerini diğer insanların bakışlarından asla kaçırmazdı. Öfkeyle asla yumruğunu sıkmaz, sesini asla yükseltmezdi.

Kralın sadık bir hizmetkarıydı, kendi köleleri de ona büyük bir saygıyla hizmet ederdi. Beş Nehir Ülkesi’nde yaşayanlar içinde adalet konusunda en önde gelen insandı. Evinin önünden geçerken din adamları yerlere eğilir ve onu gören çocuklar onun parlak gözlerine gülümseyerek bakardı.

(Tanıtım Bülteninden)

Seslendiren: Canca Şeyler

Yazar Açıklaması

Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 doğumlu Avusturyalı roman, oyun yazarı ve gazeteci. Ailesi varlıklı bir sanayici. O yüzden Zweig, çocuk yaşlarından itibaren hem edebiyat hem de kültür alanında iyi bir eğitim görmüştür. Viyana ve Berlin üniversitelerinde felsefe öğrenimi görürken, Zweig, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Yunanca biliyordu. 1914-1917 yılları arasında I. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak Viyana’da savaş karargâhında arşiv memur olarak çalıştı. Savaştan sonra ise Avusturya’ya dönerek Salzburg’a yerleşti.

Stefan Zweig, Frederike Von Winternit ile evlendiğinde Salzburg’da yaklaşık 20 yıl yaşadı. O yıllarda edebiyatta adeta dünya çapında tanınmışlıkta doruğa tırmandı. Zweig, daha sonra ise Avrupa’nın düşünsel birliği için makaleler yapıp, konferanslar yaptı. Özellikle politikacılara akıl, sükûnet ve sabır çağrıları yaptı. 1928’de Tolstoy’un 100. doğum yıldönümü kutlamaları için Sovyetler Birliği’ne gitti. Ve o yıl 1933’ü gösterdiğinde, Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında Yahudi kökenli Zweig’ın eserleri de yer alıyordu. 1934’te Gestapo’nun villasını basması üzerine Zweig, baskılara daha fazla dayanamayıp, ülkesini terk ediyor, Londra’ya yerleşmek zorunda kalıyordu. Zweig, Portekiz seyahatine birlikte çıktığı Lotte Altman ile evlendi.

II. Dünya Savaşı sırasında konferanslar için New York, Arjantin, Paraguay ve Brezilya’ya gitti. Daha sonra ise Brezilya’ya yerleşmeye karar verdi. Ünlü “Bir Satranç Öyküsü”nü orada kaleme aldı. 22 Şubat 1942’de Rio de Janeiro’da, karısı Altman ile birlikte intihar etti. İntihar sebebi olarak Hitler’in, dünya politikalarında ve düzeninde kalıcı olarak bir daha gitmeyeceğini düşünmesi olduğu söylendi.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir