Türk Edebiyatının Gizli Kahramanları

TÜRK EDEBİYATININ GİZLİ KAHRAMANLARI

Edebiyatın Gizli Kahramanları, başlığı altında bu yazımızda kıymetli okuyucularımız için Türk Edebiyatının önemli simalarının kullandığı takma isimleri araştırdık. ‘’Bacaksız Orhan, Büyük Baba, Fitne Fücur, Server Bedi’’ aralarında tanıdıklarınız vardır belki. Yazarlar kimi dönemlerinde bazı nedenlerden dolayı yazılarını bu adlarla yayınladılar. Biz de Sesli Kitap Arşivi olarak bu mahlasların kimlere ait olduğunu, neden böyle yaptıklarını açıkladık. Edebiyatımızın gizli kahramanlarına geçmeden önce sitemizde yer alan Sesli Kitap kategorisinden de dinleyerek öğrenebilirsiniz.

ADALET CİMCOZ 

Onu ya Türkan Şoray’ın ya da Filiz Akın’ın sesi olarak duyardık. Ses tonu nazikti, buğuluydu çok sevilirdi. Dublaj kraliçesi olarak da bilinirdi. Oyuncu değildi, fakat sesiyle hayat veriyordu ünlü oyunculara. Türkiye’ nin ilk dedikodu yazarlarından biriydi. Birçok dergide sözünü sakınmadan dobra bir şekilde yazılar yazdı. Günümüzün magazin programcısı gibiydi programının ismi ise Fitne Fücur ‘du.

CAHİT ZARİFOĞLU

Türk şiirinin zarif abisi olarak adlandıracağımız şairimiz Cahit Zarifoğlu bütün yaşamını yalnızlığın çevresinde inandığı şeyler uğruna mücadele ederek geçirmiştir. Daha çok küçükken babasıyla manevi bir kırılma yaşamış, oradan oraya savrularak hayatını devam ettirmeye çalışmıştır. Şiirlerini kendi adıyla değil de takma isimleri olan,  Abdurrahman Cem, Vedat Can, Ahmet Soyer gibi isimleri kullanmıştır.

REŞAT NURİ GÜNTEKİN

Çalıkuşu, Anadolu Notları, Yeşil Gece gibi iz bırakmış eserlere imzasını bırakan Cumhuriyet dönemi yazarı Reşat Nuri Güntekin’de birçok mahlas kullanmıştır. Reşat Nuri Güntekin’in o dönemin Kelebek Dergisi’nde kullandığı bazı takma isimler vardır. Bunlar: Ateş Böceği, Ağustos Böceği, Cemil Nimet, Mehmet Ferit’dir.

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL

1917-1918 yıllarında Ati Gazetisinde yazı işlerinde görev almıştır. Ankara ve İstanbul’daki öğretmenlik zamanlarında farklı farklı dergi gazetelerde yazılar, şiirler ve fıkralar yayınlamıştır. Mizah dergilerinde ise Deli Ozan ve Çamdeviren mahlaslarıyla manzumeler yazmıştır.

CEVAT ŞAKİR KABAAĞAÇLI

Birçoğumuzun hikâye kitaplarından Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdığı Cevat Şakir Kabaağaçlı uzun yıllar bu ismi kullanmıştır. Türk edebiyatının en önde gelen roman ve öykü yazarlarından olan Kabaağaçlı, kendi ismini kullanmalarını istemiyordu. Bu sebeple Halikarnas balıkçısı mahlasını tercih ediyordu. Yazdığı her hikâye okuyucuları tarafından oldukça çok beğenilmiş üst sıralarda yerini korumuştu.

Bizleri FacebookInstagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize göz atmak için ve Sesli Kitap dinlemek için tıklayın!