VICTOR EMIL FRANKL – İNSANIN ANLAM ARAYIŞI
Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, 20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 12 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı’nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.
Okurlar, Frankl’ın tasvir ettiği toplama kampının, dünyayı daha büyük bir hapishane olarak kavramamızı sağlayacak parlak bir metafora dönüştüğünü fark edecektir. Gasset, Heidegger ve Sartre’dan aşina olduğumuz düşünceler ışığında, varoluşun çetin koşullarında “anlam”ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, “İnsanı insan yapan nedir?” sorusuna da yanıt vermeye çalışıyor…
“Gerçekten ihtiyaç duyulan şey, yşama yönelik tutumumuzdaki temel bir değişmeydi. Yaşamdan ne beklediğimizin gerçekten önemli olmadığını, asıl önemli olan şeyin yaşamın bizden ne beklediği olduğunu öğrenmemiz ve dahası umutsuz insanlara öğretmemiz gerekiyordu. Yaşamın anlamı hakkında sorular sormayı bırakmamız, bunun yerine kendimizi yaşam tarafından her gün, her saat sorgulanan birileri olarak düşünmemiz gerekirdi. Yanıtımızın konuşma ya da meditasyondan değil, doğru eylemden ve doğru yaşam biçiminden oluşması gerekiyordu. Nihai anlamda yaşam, sorunlara doğru çözümler bulmak ve her birey için kesintisiz olarak koyduğu görevleri yerine getirme sorumluluğunu almak anlamına gelir.”
(Tanıtım Bülteninden)
Seslendiren: m. taha inci
Yazar Açıklaması
Avusturya asıllı olan Victor Frankl Viyana’da doğmuştur. Tam adı Victor Emil Frankl olan psikiyatr eğitimini Viyana’da tamamlamıştır. 1928 yılında Gençlik Danışma Merkezi’ni kurmuştur. 1938 yılına kadar bu kurumun yönetimini üstlenmiştir. 1942 yılından 1945 yılına kadar ailesini kaybettiği Auschwitz ve Dachau’daki Nazi toplama kamplarında yaşamıştır. Tüm dünyayı dolaşan psikiyatr Avrupa, Latin Amerika, ABD’de çeşitli yerlerde eğitim vermiştir. Viyana Psikoanalizinde Üçüncü Okulun kurucusudur. Eserleri 20 farklı dile çevrilen Victor Frankl’ın İnsanlar Anlamlar Bulmak İçin Araştırır kitabı konuşma tarzında yazılmıştır. Yazar Nazi toplama kampında yaşadığı ve gördüğü şeyleri bu kitabında anlatmıştır.
Nazi toplama kamplarında gördüğü şeyler sayesinde logoterapi adı verilen psikoterapi kuramını gerçekleştirmiştir. Bir amaç olduğu zaman yaşamın anlamanın bulunabileceğini vurgulamıştır. Logoterapide paradoksal niyet ve düşünce odağı adında iki teknik geliştirmiştir. İnsanlığın kurtuluşunun sevgi yoluyla olacağını savunan Victor Farnkl varoluşçu filozof ve yazarların ifade ettiği gerçekleri kişisel olarak yaşamış ve bu düşünceyi benimsemiştir. Nazi toplama kampında fark ettiği şeylerden biri de her durumda bir seçeneğin olabileceği düşüncesidir.
İnsanların yaşadığı en kötü durumlarda bile ruhsal özgürlüğün ve bağımsızlığın içimizde bir yerlerde saklı olduğunu belirtmiştir. Bireylerin kendi davranışlarını ve kendi yolunu seçme özgürlüğü insanların ellerinden her şey alınsa bile alınamayacağını fark etmiştir. Freud’un bütün yayınlarını okuyan Victor Frankl ayrıca Freud’un psikanalitik gruplarına katılarak onun düşüncelerinden etkilenmiştir.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!