Sesli Kitap Açıklaması
Sesli Kitap, Yüzüklerin Efendisinin ilk kısmı Yüzük Kardeşliğini 97 Sonbaharında sunmuştu. 1998 de yayımladığımız İki Kule ve Kralın Dönüşü ile yapıt tamamlandı. Yüzüklerin Efendisi‘ni yayımlamaya başladığımızda son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geldiğini belirtmiştik. Türkçe basımı da bu ilginin evrenselliğini kanıtladı. Polisiye yada bilimkurgu meraklıları şiir, roman, ve öykü okurları hep birlikte Frodo, Sam, Merry, Pippin, Aragorn ve Gandalf’ın maceralarını okumaya, Orta Dünya’da yaşamaya başladılar. Sizlere bu yolculukta keyifli dinlemeler dileriz.
Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları ‘na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlara, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi’ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı ‘nda
Seslendiren: Podeon TV
(Tanıtım Bülteninden)
Suç Ortakları Ortaya Çıkıyor
“Artık biz de eve gitsek iyi olur, ” dedi Merry. “Gördüğüm kadarıyla bütün bu olanlarda bir acayiplik var; fakat eve varıncaya kadar bekleyebilir.”
Düz, bakımlı ve kenarlarına beyaza boyalı taşlar dizilmiş olan Sat yoluna girdiler. Yüz metre kadar sonra, yol onları üzerinde geniş tahta bir iskele bulunan nehir kıyısına getirdi. İskeleye altı düz, büyük bir sat bağlanmıştı. Su kenarındaki beyaz iskele babalan yüksek direkler üzerinde duran iki lambanın ışığında parıldıyordu. Arkalarındaki düz tarlaların üzerindeki sis artık taflanların boyunu aşmıştı; fakat önlerindeki su, kıyıdaki sazlar arasından buhar gibi yükselen birkaç sis büklümü hariç, kapkaranlıktı. Karşı kıyıda daha az sis var gibiydi.
Merry midilliyi düz bir tahtanın üzerinden sata yöneltti, diğerleri de onu izledi. Sonra Merry şatı uzun bir sırıkla ağır ağır iterek karşı kıyıya doğru hareket ettirdi. Önlerinde, geniş ve yavaş, Brendibadesi akmaktaydı. Diğer tarafta su kıyısı dikti ve karşı iskeleden yukarı doğru kıvrıla kıvrıla tırmanan bir yol vardı. Orada lambalar göz kırpıyordu. Geride Er Tepesi yükseliyordu; tepede, dağınık sis perdeleri arasından bir sürü yuvarlak pencere kırmızı sarı parlıyordu. Bunlar, Brandybucklar’ın atadan kalma evi olan Brendi Konağı’nın pencereleriydi.
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar Açıklaması
John Ronald Reuel Tolkien, 1892’de Güney Afrika’da doğdu. Dilbilim ve Eski İngilizce konularında uzmanlaştı ve 1945’te Oxford Üniversitesinde İngilizce Profesörü oldu. 1959’a kadar bu görevde kaldı. Oxford’da II. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda Owen Barfield, C. S. Lewis ve Charles Williams gibi yazarlarla birlikte edebi bir çevre oluşturdu. Yüzüklerin Efendisi’nin (ve örneğin, C. S. Lewis’in Kozmik Üçleme’sinin) temeli bu çevrenin toplantılarında atılmıştır.
Yüzüklerin Efendisi‘nin 1954 ve 1955 yıllarında üç cilt halinde yayınlanması, özellikle “saygıdeğer” bir İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörünün “fantezi” gibi bir türde eser vermesi, edebiyat eleştirisi çevrelerinde küçük çaplı bir skandala yol açtı. Tolkien’ın 1937’de yayınlamış olduğu Hobbit (Mitos/Altı-Kırkbeş, 1997), daha ziyade masal türüne ait bir çalışma olarak kabul edildiği için üzerinde pek durulmamıştı. Oysa Tolkien, Yüzüklerin Efendisi‘yle birlikte, Hobbit‘te başladığı “dünya yaratma” projesinde ısrarlı olduğunu gösterdi.
Yüzüklerin Efendisi‘nin yarattığı dalgalanma, “fantezi” türünün, tıpkı o yıllarda bilimkurgu için de olduğu gibi, “saygın” edebiyat türleri arasında kabul edilmesinde önemli rol oynadı; Tolkien’ı izleyen fantezi yazarları, onu ve onun yarattığı “Orta Dünya”yı büyük ölçüde taklit etmekten vazgeçemediler. Tolkien’ın 1973’teki ölümünden sonra “Orta Dünya”nın Birinci Çağ’ını ele alan Silmarillion (1977), oğlu Christopher Tolkien tarafından yayına hazırlandı. Christopher Tolkien 1980’li ve 90’lı yıllar boyunca babasının yarım kalmış elyazmalarını yayınlayarak eksiksiz bir “Orta Dünya” tarihi hazırlamaya gayret etti.
Bizleri Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!